"Gorile" krenule u naplatu duga
0

Mamić: Bh. podzemlje je željelo novac od Eduardovog transfera

Sarajevo-x.com
Hrvatski nogomet ovih dana potresa skandal u kojem su glavni akteri izvršni predsjednik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić i bivši igrač Dinama i Arsenala, aktuelni član Shakhtara i hrvatski reprezentativac Eduardo da Silva. Sporan je njihov međusobni ugovor prema kojem Mamić potražuje milion eura naknade. U sve je navodno umiješano i bh. podzemlje, tvrdi Mamić.

Eduardo je s Mamićima potpisao sporni ugovor kao osamnaestogodišnjak. Međutim, prema Mamićevim riječima, Eduardo se nakon odlaska u Arsenal više nije ni javio. U ugovoru se navodi da u slučaju da nogometaš ne ispoštuje ugovor, druga strana ima pravo na nogometaševu imovinu.

U maju ove godine je sin Zdravka Mamića, Mario, koji je 2007. godine naslijedio prava na dio ugovora svog oca, odlukom Općinskog građanskog suda u Zagrebu dobio pravo na Eduardovu kuću i automobil. U julu je Mario sudskim putem dobio pravo na 5,5 miliona kuna, a s kamatama bi ta suma mogla dostići i osam miliona kuna. To iznosi oko 20 posto ukupnih Eduardovih primanja. Eduardo je uzvratio žalbom te je tvrdio da je ugovor nemoralan i robovlasnički. Njegovi računi u hrvatskim bankama su blokirani, a oduzeta mu je kuća u Zagrebu i automobil. Igrač Shakhtara je rekao da nije znao šta je potpisao sve dok nije prešao u Arsenal, piše Gol.hr.

U cijeli ovaj slučaj je, prema Mamićevim riječima, upetljano i bh. podzemlje. Kada je Eduardo prešao u Arsenal, otkazao je ugovor Zdravkovom sinu Mariju, koji je bio njegov menadžer u to vrijeme. Uz Marija su Eduardovi menadžeri bili Pakistanci, braća Kašmiri. Međutim, kada je Eduardo prestao uplaćivati novac Mariju, a on Pakistancima, braća Kašmiri su preko bh. i srbijanskog podzemlja slali "svoje ljude" koji su tražili novac od Eduardovog transfera. Zbog toga je Mamić kontaktirao policiju i objasnio kako je Eduardo otkazao punomoć Mariju i braći Kašmiri kako bi Pakistanci potraživali novac od Mamića. On je rekao da se plašio da bi poslane "gorile" iz bh. i srbijanskog podzemlja mogle oteti članove njegove porodice zbog novca.

Mamić je zaprijetio i da će sve prijaviti Interpolu. Trakavica Mamić-Eduardo se i dalje nastavlja. Dinamov šef tvrdi da mu Eduardo duguje milion eura i ne planira odustati od novca za koji smatra da mu pripada.

S druge strane, Eduardo je najavio da priprema materijale koje će priložiti FIFA-i, a koji se tiču neprihvatljivog ponašanja Zdravka i Marija Mamića. Hrvatski reprezentativac očekuje da FIFA donese odluku o ovom slučaju. Eduardo je istakao da bi Mamići mogli dobiti novčanu kaznu, opoziv licence i zabranu učestvovanja u nogometu uopće. On traži poništavanje svih ugovora koje je potpisao s Mamićima.