Selektor kadeta
38

Malkočević: Svima nam fali malo realnosti i samokritike

Klix.ba
Sakib Malkočević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sakib Malkočević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sakib Malkočević je jedan od najuspješnijih selektora u Nogometnom savezu BiH. Prije šest godina je imenovan za selektora kadetske reprezentaciju s kojom je uspio dva puta da se plasira na Evropsko prvenstvo.

Sa novom generacijom igrača Malkočević je ponovo izborio nastup u Elitnom krugu te se kao realna nameću očekivanja i želje za učešćem na trećem u nizu Evropskom prvenstvu.

Po prirodi skroman i nenametljiv Malkočević se u svijetu nogometa dokazao kroz respektabilnu igračku karijeru u Slobodi iz Tuzle, gdje je sticao i svoja trenerska iskustva.

A, na početku sve je izgledalo drugačije pa je i samu mogućnost da postane selektor kadetske reprezentacije BiH Malkočević prihvatio sa dozom rezerve.

"Mogu reći da je ta 2011. bila godina moje potpune afirmacije kao trenera. Tadašnji direktor svih omladinskih selekcija Denijal Pirić mi je nagovijestio mogućnost preuzimanja kadetske reprezentacije BiH, što je za mene predstavljalo potvrdu da radim dobro. Osjećao sam se spremnim da prihvatim jednu takvu časnu funkciju, svjestan odgovornosti ali i željan novog dokazivanja. Bio je to težak period generalno za naš Savez kojem je tek bila ukinuta suspenzija. Trebalo je krenuti od 'nule' sa Komitetom za normalizaciju, sa novim ljudima u Savezu. Praktično, nije bilo ni okupljanja ni kontrolnih utakmica. Sada smo mi ozbiljna reprezentacija koja ni po čemu ne zaostaje za zemljama iz regiona. Rezultatski smo postigli veliki napredak u kratkom vremenskom periodu, a jedino zaostajemo u infrastukturi pogotovo na klupskom nivou", rekao je Malkočević za zvaničnu stranicu NSBiH.

S novom generacijom igrača ponovo je izborio plasman u Elitni krug kvalifikacija.

"Još jedan, peti u nizu plasman u Elitni krug i još jedan uspjeh našeg omladinskog nogometa. Sve dok igramo elitne krugove, mogu reći da smo na 'zdravim nogama', odnosno da napredujemo. Međutim, uvijek težimo da budemo što bolji i, plasman bilo koje naše selekcije na završne turnire je veliki uspjeh. Kad je riječ o motivaciji igrača, vjerujem da svaki trener ima neki svoj način na koji motiviše ekipu. Nije to isto kod seniora i kod mlađih selekcija, ima tu puno razlike. Jedino što je svima zajedničko jeste želja da na najbolji način predstaviš svoju državu. Mlađim igračima je potrebno puno više vremena da prihvate neke stvari kako zbog neiskustva tako i zbog taktičke neobučenosti", kazao je Malkočević i osvrnuo se na kvalitet naših timova:

"Selekcije kao što je naša imaju težak put da bi došle na jedno veliko takmičenje. Nama su se dva puta tako stvari poklopile i imali smo čast i sreću da budemo zajedno sa onim najvećim. Nemoguće je nešto dobro ne naučiti od svih tih ekipa. To je ogromno iskustvo i veoma značajno, kako za igrače tako i za nas trenere, koje nam omogućava da jasnije sagledamo u kojem pravcu treba da se razvijamo. Za onim najboljim, mi puno zaostajemo u svemu, osim kad je riječ o talentu naših igrača. Istina je da imamo problema sa radom u klubovima, infrastuktura je vrlo loša što je rekao i predsjednik UEFA-e Čeferin, ali mi se moramo uklopiti u ono što imamo i tu davati maksimum. Vjerujem da će se u tom segmentu uslovi popraviti u budućnosti, a već sada imamo rezultate koji pokazuju da veći broj kontrolnih utakmica neminovno doprinosi razvoju naših mladih igrača."

Malkočević se potom osvrnuo budućnost bh. nogometa.

"Osim dobrih rezultata koji prate ovu kadetsku selekciju posljednjih godina, smatram da još veći uspjeh predstavlja pravilna selekcija budućih reprezentativaca. Iz svake generacije kadeta bar 70 posto automatski prelazi u juniorsku selekciju i to je taj kontinuitet o kojem smo pričali i koji nastojimo zadržati. Dobra saradnja svih selektora, povjerenje ljudi koji vode Savez, još bolji rad u klubovima i nećemo morati da se brinemo za budućnost našeg nogometa. Možda nam svima fali malo realnosti i samokritike, generalno gledano, kako bi mogli procijeniti stvarne mogućnosti i gdje otprilike pripadamo. Ali, želja za postizanjem višeg i boljeg ne smije biti upitna. Iskreno, vjerujem u ljepšu i bolju budućnost našeg nogometa, našeg Saveza i naše države", podvukao je Malkočević.