Analiza grupe
13

Maksimalna Italija "prekucala" grupu J, Finci iskoristili "poklone" Grka i Zmajeva

K. H.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nogometna reprezentacija Italije furiozno je izborila plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine s maksimalnih 10 pobjeda u grupi J, a iznenađenje je napravila reprezentacija Finske koja je iskoristila loše partije naših Zmajeva i Grčke te se kao druga na tabeli plasirala na smotru najboljih.

Italija je u svim segmentima bila dominantna u našoj grupi pa su tako Azzurri pored svih deset pobjeda uspjeli postići najviše pogodaka i pri tome primiti samo četiri. Ekipa Roberta Mancinija kvalifikacije je završila sa 37 postignutih golova, čak 17 više od reprezentacije BiH koja je postigla 20 pogodaka i nalazi se na drugom mjestu najefikasnijih reprezentacija. Finska je postigla 16 golova, Armenija 14, Grčka samo 12 i Lihtenštajn dva pogotka.

Za odlazak na Evropsko prvenstvo Finci se prije svega mogu pozvati na odličnu igru u odbrani s obzirom na to da su u 10 odigranih utakmica primili isto toliko pogodaka, a zanimljivo, Zmajevi su im u meču u Zenici postigli četiri gola, što je gotovo pola koliko su u preostalih devet utakmica primili.

Grčka je kvalifikacije završila sa 14 primljenih pogodaka, BiH sa 17, dok su Armenija i Lihtenštajn primili 25, odnosno 31 pogodak.

U borbi za drugo mjesto ključna utakmica je bila pobjeda Finske protiv BiH na domaćem terenu rezultatom 2:0, kao i protiv Grčke od 1:0, a pomogli su im i međusobni dueli Armenije, Grčke i BiH koji su svaku od ove tri reprezentacije odaljili od drugog mjesta.

Finci u ovim kvalifikacijama nisu odigrali nijedan neriješen meč, baš kao i Italija, a oni su baš kao i Grci doživjeli četiri poraza. Zmajevi su, s druge strane, remizirali protiv Grčke u Zenici, a pored četiri pobjede tim Roberta Prosinečkog doživio je pet poraza.

Najbolji strijelac u našoj grupi je Teemu Pukki sa deset postignutih golova, dok je prvi sljedeći Andrea Belotti s pet postignutih golova. Više nogometaša postiglo je tri pogotka: bh. igrači Edin Džeko, Miralem Pjanić i Armin Hodžić, u Armeniji su to Karapetian, Ghazaryan i Mkhitaryan, a u redovima Italije po tri gola postigli su Barella, Insigne, Jorginho i Immobile. Za Grčku je tri gola postigao Fortunis.