Nogomet
438

Mak Varešanović: Zadovoljstvo je zamijeniti Smajića

Piše: D. B.
Šesnaestogodišnji Olimpicov igrač sredine terena Mak Varešanović je debitovao u 20. kolu BHT Premijer lige u pobjedi Vukova protiv Borca u Banjoj Luci i najavio da se na njega može itekako računati. S njim smo razgovarali o njegovim nogometnim počecima, očekivanjima od aktuelne sezone i planovima za budućnost.
Mak Varešanović u dresu FK Sarajevo
Mak Varešanović u dresu FK Sarajevo

Mak dolazi iz nogometne porodice. Njegov otac Mirza je poznati bivši nogometaš i reprezentativac BiH, a sada je trener u FK Olimpic, koji uspješno vodi s klupe. Mak je prve nogometne korake napravio u FK Sarajevo, igrao je za mlađe kategorije, a karijeru je nastavio na Otoci. Iako mu nogomet oduzima dosta vremena, Maku je i škola jednako važna.

"Nogometom sam se počeo baviti kada sam imao šest godina, a moj prvi klub je FK Sarajevo. Nastupao sam za mlađe selekcije tima sa Koševa, nakon čega sam došao u Olimpic. Pored nogometa, pažnju posvećujem i školi, pohađam Međunarodnu srednju školu i treći sam razred. Nakon srednje škole svakako namjeravam nastaviti školovanje", izjavio je Varešanović za portal Klix.ba.

Lopta prva ljubav, uzor Andrea Pirlo

Mak igra u sredini terena, a uzor mu je legendarni nogometaš Juventusa Andrea Pirlo.

"Pozicija u sredini terena mi najviše odgovara. Volim igrati ofanzivnije, što bliže protivničkom golu. Uzor mi je oduvijek bio Andrea Pirlo, impresioniran sam njegovim stilom igre, idejama i lucidnim dodavanjima", rekao je mladi nogometaš Olimpica.

Mak Varešanović na treningu
Mak Varešanović na treningu

Poput oca Mirze, Mak je od malih nogu zavolio nogomet i od lopte se ne odvaja.

"Cijeli život mi je vezan za nogomet, normalno je što sam nastavio očevim stopama. Zanimljivo je to što je moj otac ugovor s FK Sarajevo potpisao kao napadač, ali su njegovi treneri smatrali da može biti odličan i u defanzivi, pa je njegova karijera krenula u tom smjeru. Ja zasad igram na sredini terena", kazao je Varešanović.

Makov brat Dal se također smatra velikim nogometnim talentom. Četrnaestogodišnjak je nogometaš Liverpoola.

"Dal je talentovan i pravi je igrač za Liverpool. Nadam se da ću se i ja dokazati i nastaviti karijeru u nekom klubu iz liga petice", riječi su šesnaestogodišnjeg brata.

Debitovao za Olimpic protiv Borca, zamijenio Smajića

Mak je debitovao za Olimpic protiv banjalučkog Borca u 20. kolu Premijer lige. Debi je proslavio pobjedom.

"To je bio najbolji osjećaj u mojoj dosadašnjoj karijeri. Drago mi je što sam kao mlad nogometaš dobio priliku da zaigram za prvi put. Smatram da je utakmica protiv Borca bila prekretinca za ovu sezonu, odigrali smo veoma dobro. Debi ću pamtiti zauvijek, posebno jer sam dao svoj doprinos važnoj pobjedi", izjavio je mladi Varešanović.

Makr Varešanović debituje za Olimpic protiv Borca
Makr Varešanović debituje za Olimpic protiv Borca

On je u igru ušao u finišu utakmice protiv Borca, kada je zamijenio ponajboljeg igrača Olimpica Sulejmana Smajića.

"Posebno zadovoljstvo je bilo zamijeniti Smajića, koji je jedan od najboljih nogometaša u Premijer ligi BiH", jasan je bio Mak, koji se nada novim prilikama za igru.

Mak Varešanović s timskim kolegama Sulejmanom Smajićem i Ervinom Jusufovićem
Mak Varešanović s timskim kolegama Sulejmanom Smajićem i Ervinom Jusufovićem

"Zadovoljan sam debijem koji je odlično iskustvo za mladog igrača. Moje je da radim i da se trudim, nadam se da ću dobiti još prilika da se dokažem do kraja sezone", rekao je talentovani igrač sredine terena.

Otac Mirza autoritet u svlačionici, odnos profesionalan

Kao što je već poznato Maku je u Olimpicu trener njegov otac Mirza, koji ekipu vodi s mnogo autoriteta i bilježi dobre rezultate. No, iako je Mak njegov sin, odnos u svlačionici je strogo profesionalan.

"Na početku je bilo malo čudno imati oca za trenera, ali sam se navikao. Moj otac je autoritet u svlačionici i nemam nikakvih problema s tim. Strog je prema meni kao i prema svim ostalim igračima, nema razlike. U klubu mi je šef kao i ostalim, imamo striktno profesionalan odnos. Dajem sve od sebe kako bih ispunio njegova očekivanja.", kazao je Varešanović.

Mak Varešanović s timskim kolegama Alemom Merajićem i Danijalom Brkovićem
Mak Varešanović s timskim kolegama Alemom Merajićem i Danijalom Brkovićem

On vjeruje da Olimpic ove sezone može izboriti historijski izlazak u Evropu.

"Imamo odličnu ekipu koja je spoj mladosti i iskustva. Borimo se na dva fronta, u Premijer ligi i Kupu BiH i smatram da imamo kvalitet i realne šanse za izlazak na evropskui scenu. Ako dobijemo priliku za nešto više, dat ćemo sve od sebe da je iskoristimo. Snažni smo kao kolektiv, ali imamo i sjajne pojedince", smatra Mak.

Istakao je da je posebno sretan jer može učiti od iskusnih nogometaša.

"Svi su me odlično primili, družimo se i treniramo. Najviše učim od Muharemovića, Smajića, Bogičevića i Regoja. Od svakog naučim nešto novo", izjavio je Varešanović.

Sanja o transferu u Arsenal i reprezentaciji BiH

Kao i svi mladi nogometaši, njegov san je karijeru napraviti u nekom velikom klubu.

"Oduvijek navijam za Arsenal, pa mi je san da jednog dana zaigram na Emiratesu u dresu Topnika", otkrio je Mak.

Mak Varešanović u dresu reprezentacije BiH
Mak Varešanović u dresu reprezentacije BiH

Mladi nogometaš je već nosio dres reprezentacije BiH.

"Imao sam nekoliko nastupa za kadetsku reprezentaciju BIH. Svakom igraču je cilj igrati za svoju državu pa tako i meni.Moje je da se trudim i radim, a selektor odlučuje kome će uručiti poziv", završio je Varešanović.