Nogomet
213

Mak Varešanović potpisao za Udinese: Želim nadmašiti očevu karijeru

Piše: D. B.
Mak Varešanović i Dino Halilović
Mak Varešanović i Dino Halilović
Sedamnaestogodišnji bh. nogometaš Mak Varešanović karijeru će nastaviti u Italiji nakon što je potpisao ugovor s Udineseom. U razgovoru za portal Klix.ba govorio je o svom novom angažmanu, prvim utiscima o novoj sredini te izazovima koji ga očekuju.

Mak je sin bivšeg bh. reprezentativca i igrača s bogatom karijerom Mirze Varešanovića, Nakon godinu i po dana provedenih u sarajevskom Olimpicu za koji je debitovao u aprilu prošle godine protiv Borca u Banjoj Luci, a potom u oktobru protiv Drine postigao prvjenac, Mak je napravio iskorak iz Premijer lige BiH i prešao u Udinese.

"Ljudi iz Udinesea su me pratili na nekim utakmicama u Premijer ligi BiH, svidio sam im se i tražili su da dođem kako bi me još bolje upoznali i vidjeli da li se uklapam u njihov koncept. Bio sam u kampu Udinesea sedam dana, potom sam potpisao jednogodišnji ugovor, a kasnije ću u dogovoru s klubom odlučiti šta dalje. Igrat ću za mladi tim, odnosno Primaveru. Jedva čekam početak prvenstva", izjavio je Varešanović.

Koliko je odlazak u Udinese važan korak za mladog nogometaša suvišno je govoriti.

"Ovo je definitivno veliki korak u mojoj karijeri, Udinese je jedan od najvećih klubova u Italiji, a njihova liga jedna od najkvalitetnijih u Evropi. Prije svega, čast mi je što sam postao igrač Udinesea, san je nastupati za takav klub", rekao je vidno oduševljeni sedamnaestogodišnji veznjak.

Uslovima u novom klubu je prezadovoljan, a ekipa ga je srdačno primila.

"Nakon sedmodnevnog kampa, trenutno smo na pripremama na planini. Uslovi za rad su zaista nestvarni, stadion je fantastičan, a dosta mi pomaže saigrač Dino Halilović, brat Alena Halililovića, koji je duže u Udinama. On mi pomaže da se prilagodim i upoznam novu sredinu", kazao je Varešanović.

Talentovani nogometaš je odlučan da stigne do prvog tima Udinesea.

"Svakom igraču je drago kad nađe dobar klub, pa tako i meni. Veliki je ovo napredak, a uz to sam mlad i mogu napredovati. Sljedeći cilj mi je da se pokušam izboriti za šansu i debi za prvi tim Udinesea u Seriji A. Sve je na meni, potrudit ću se da zaslužim minute na seniorskom nivou", riječi su novog člana Udinesea.

Mak Varešanović s porodicom
Mak Varešanović s porodicom

Mak i njegov brat Dal, koji ima ugovor s Liverpoolom, idu koracima uspješnog oca Mirze, bivšeg nogometaša Sarajeva, Bordeauxa, Olympiacosa, Bursaspora i Austrije iz Beča, koji je nosio i dres A reprezentacije BiH. Varešanovići očigledno znaju tajnu uspjeha.

"Tajna uspjeha je prije svega u radu u predanosti. Velika je prednosti imati oca s takvom karijerom. Uvijek nam pomaže i daje savjete. Moj brat i ja ćemo pokušati nadmašiti karijeru našeg oca, koja je zaista bila fenomenalna", istakao je mladi Varešanović.

On će u narednoj sezoni bodriti prvi tim Udinesea, a kao favorita vidi Juventus.

"Ciljevi su visoki, iako je u proteklih nekoliko sezona rezultat izostao. Međutim, klub se želi vratiti na put stare slave i biti jedan od vodećih u Italiji. Kada je riječ o favoritu za titulu, smatram da je to Juventus, barem iz ove perspektive. Zadržao je kostur ekipe iz proteklih sezona i doveo nove igrače poput Alvesa, Benatije, Pjanića i Higuaina", smatra Mak.

Iza sebe je ostavio Olimpic i Premijer ligu BiH.

"Olimpic je pretrpio dosta promijena u ekipi, trebat će vremena da se to sve posloži. Iskreno se nadam da će igrati važnu ulogu u novoj Ligi 12. Favoriti za osvajanje prvenstva se trebaju tražiti između Sarajeva, Željeuničara, Zrinjskog, Širokog Brijega i Slobode", završio je Varešanović.