Nogomet
21

Majstorija Rooneya: Petom za prekid loše forme, crne serije kluba i za historiju

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Manchester United je na Old Traffordu u 20. kolu Premiershipa pobjedom nad Swanseajem (2:1) prekinuo crnu seriju od šest utakmica bez pobjede, a gol odluke majstorski je postigao kapiten Wayne Rooney.

To je bio prvi pogodak Rooneya još od 9. kola kada je bio strijelac u gostujućoj pobjedi nad Evertonom. Od tada kapiten Manchester Uniteda i reprezentacije Engleske propustio je tri ligaška meča, dok se u preostalih sedam nije upisivao u strijelce.

Stoga, svojim trećim golom u Premiershipu ove sezone prekinuo je svoju lošu formu, te crnu seriju svog kluba koji šest ligaških utakmica nije znao za pobjedu.

Uz sve to, ovim golom Rooney je zauzeo drugo mjesto na vječnoj listi najboljih strijelaca Premiershipa i Manchester Uniteda. Naime, ovo je bio njegov 188. gol u Premiershipu čime je poptuno prestigao Andyja Colea koji ima 187 golova. Ispred Rooneya sada je samo Alan Shearer sa 260 postignutih golova. Na klupskoj listi 30-godišnji napadač sada ima 238 pogodaka i ispred njega je samo Sir Bobby Charlton koji se 249 puta upisivao u strijelce.

Dakle, prekid loše golgeterske forme, crne serije kluba i pomak na tako bitnim ljestvicama historije Rooney je začinio maestralnim golom petom. To mogu samo rijetki.