Bundesliga
35

Mainz savladao Freiburg uz pomoć kontroverzne odluke VAR-a

Piše: E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Mainza su slavili u derbiju začelja protiv Freiburga rezultatom 2:0 pogocima De Blasisa.

Prije početka meča navijači domaće ekipe su napravili koreografiju, ali ne podrške svom klubu već protivljenju odluci Bundeslige da se utakmice igraju ponedjeljkom.

Nakon što je teren očišćen od rolni papira koje su navijači ubacili s tribina, arbitar Winkmann je označio početak utakmice.

U prvom poluvremenu nije bilo previše uzbuđenja, te je Winkmann odsvirao kraj prvog poluvremena i igrači obje ekipe su otišli u svlačionicu. No, potom je nastala prava zbrka zbog VAR tehnologije.

Videoasistent je, nakon što je arbitar odsvirao kraj prvog poluvremena, pregledao spornu situaciju iz posljednjih sekundi prvog dijela meča, te je javio Winkmannu da je odbrambeni igrač gostiju Kempf igrao rukom u kaznenom prostoru, te je arbitar meča vratio igrače iz svlačionice i dosudio penal za Mainz. De Blasis je pogodio, a službeno mu se pogodak upisao u 45+7. minuti susreta.

Isti igrač je svoj drugi pogodak postigao u 79. minuti nakon nevjerovatne greške golmana gostiju Schwolowa. Dvadesetpetogodišnji golman je neshvatljivo dodao loptu u noge Quaisonu koji je uposlio De Blasisa, a napadač Mainza je ispred sebe imao prazan gol, no lopta je tek od stativu uspjela preći liniju za 2:0.

Mainz i Freiburg su zamijenili mjesta na tabeli, te je sada ekipa sa jugozapada Njemačke u zoni ispadanja.

Tabela: