Sve je moguće
513

Luka Modrić za 14 godina od Zrinjskog do statusa najboljeg igrača svijeta

Piše: K. H.
Luka Modrić u dresu Zrinjskog (Foto: Instagram/dragosopta)
Luka Modrić u dresu Zrinjskog (Foto: Instagram/dragosopta)
Najbolji nogometaš svijeta za 2018. godinu Hrvat Luka Modrić prije 14 godina nosio je dres aktuelnog prvaka BiH Zrinjskog i igrao u Premijer ligi BiH, a njegov put od blatnjavih bh. terena do epiteta najboljeg igrača svijeta dokaz je da u životu ništa nije nemoguće.

Modrić je dres Zrinjskog nosio kao posuđeni nogometaš Dinama, prvu utakmicu odigrao je protiv Širokog Brijega, a u toj sezoni osvojio je trofej koji dodjeljuju navijači - "Filip Šunjić Pipa".

Navijači Zrinjskog prepoznali su veliki talent u Modriću pa su već te sezone poručili da svi igrači ovog kluba trebaju biti kao on, a nakon povratka u Dinamo, gdje je igrao nekoliko sezona, uslijedio je transfer u Tottenham i nakon toga u Real Madrid.

"Svaki dio moje karijere utjecao je na ovo što danas proživljavam u Londonu. Bitni su i moji počeci, dok sam još bio dijete, pionirski i juniorski dani, a poslije i seniorski staž. U svakoj sam ekipi svake godine nešto naučio i svako je to razdoblje bilo iznimno važno u razvoju moje karijere. I još nešto vrlo bitno, nikada u svojoj karijeri nisam preskakao stepenice, sve je išlo postepeno, ali uzlaznom putanjom. Svaka stepenica i svaki klub za mene imaju jednaku važnost i težinu. Dinamo je, naprimjer, imao veliki utjecaj. Došao sam na Maksimir kao četrnaestogodišnjak i prošao sve selekcije do seniorske ekipe. U Zagrebu sam bio sam, sve me to izgradilo kao osobu, pomoglo mi je da se osamostalim", kazao je Modrić.

Na upit da li je Dinamu zamjerio kad ga je poslao u Mostar na posudbu, Modrić kaže da ga to nije povrijedilo.

"Bile su to moje najosjetljivije godine, bilo mi je bitno da odem negdje gdje ću igrati. Otišao sam u meni nepoznatu bosanskohercegovačku ligu, ali poslije se pokazalo da je to bio dobar izbor za mladog igrača, jer sam se pripremio za velike izazove. Ta mi je etapa u karijeri puno pomogla", kaže Luka.

Luka Modrić je u dresu Dinama odigrao 94 utakmice i postigao 26 pogodaka. Dres Zrinjskog nosio je 22 puta postigavši osam pogodaka, a kao posudba igrao je i u dresu Inter Zaperšića.

Uslijedio je veliki transfer u Tottenham koji ga je platio između 20 i 25 miliona eura, da bi ga 2012. godine kao jednog od najboljih veznjaka engleskog Premiershipa u svoje redove za 40 miliona eura doveo Real Madrid.

Iako u početku nije opravdao velika očekivanja koja su od njega imali u Real Madridu, Modrić je vremenom postao jedan od najboljih igrača ove ekipe, ujedno i jedan od najboljih veznih igrača na svijetu, a kruna jedne velike i uspješne karijere stigla je u 2018. godini gdje je kao trostruki uzastopni osvajač Lige prvaka i viceprvak svijeta s Hrvatskom u potpunosti zaslužio epitet najboljeg igrača svijeta i dobio Zlatnu loptu.

Modrić je samo još jedan u nizu dokaza da u životu ništa nije nemoguće i da se uz vrijedan rad i trud, kao i uz veliku dozu sreće, mogu ostvariti, čak i premašiti ljudski snovi.