Nogomet
26

Luis Enrique uveo pravila igračima: Izlazak najduže do ponoći, nema alkohola

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dolazak 44-godišnjeg stručnjaka bio je prvi izbor sportskog direktora Barcelone Andonija Zubizarrete koji je još ranije u niz navrata razgovarao s Luisom Enriqueom i to uz dozvolu dosadašnjeg kluba novog trenera Barcelone, Celte iz Viga.

Osim što su s novim trenerom došli i neki novi igrači poput Luisa Suareza, Barcelona je dobila i nova pravila, te kodeks ponašanja.

Prethodnik Enriquea, Gerardo Martino ukinuo je velike novčane kazne, što je, između ostalog, Enrique vratio i dopunio pravilnik koji je na bio na snazi još od prošlog stoljeća. Pravila su slična onima koje je nekada postavljao Pep Guardiola.

Igrači su se navikli na novog trenera i u klubu vlada dobra atmosfera, a tako će ostati sve dok se budu pridržavali pravila. Guardiola je znao i zvati igrače na telefon kako bi provjerio da li se pridržavaju njegovih pravila, ali nije poznato da li će to činiti i Enrique.

10 pravila Lusia Enriquea:

  1. Igrači moraju biti u trening centru najmanje sat vremena prije početka utakmice.

  2. Apsolutna zabrana alkoholnih pića za vrijeme zajedničkog ručka u klubu. (Guardiola je dopuštao konzumaciju alkoholnih pića povremeno)

  1. Izlazak do ponoći danima kada je dozvoljen. Ti dani nikada nisu 48 sati prije utakmice.

  2. Mogućnost da zbog težeg prekršaja igrač bude prvo suspendiran, a potom i otpušten, odnosno da s njim bude raskinut ugovor.

  3. Igrači u medijima moraju uvijek poštivati klub, trenera i saigrače. Nikakve izjave koje dovode u pitanje Barcelonu i ljude koji su u njoj nisu dozvoljene.

  4. Novčane kazne za sitnije prekršaje su od 1.000 do 6.000 eura.

  5. Igrači se u javnosti dok su sa klubom na putovanjima uvijek moraju pojavljivati u službenoj klupskoj opremi.

  6. Odgovorni su za svoje komentare i sve ono što postavljaju po društvenim mrežama.

  1. Zabrana bavljenja sportovima i hobijima poput motociklizma, alpinizma, skijanja, ronjenja…

  2. Sav novac sakupljen od kazni bit će uplaćen u dobrotvorne svrhe.