Simposar
13

Luigi Riva u Sarajevu predstavio knjigu "Posljednji penal Faruka" posvećenu Hadžibegiću

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Šesti međunarodni sportski simpozij "Simposar 2017" okončan je prezentacijom knjige "Posljednji penal Faruka", poznatog italijanskog novinara Luigija Rive, te dodjelom priznanja gostima i najboljim sportistima regiona.

Riva je proveo dvije i po godine u opkoljenom Sarajevu za vrijeme ratnih dejstava devedesetih godina i napisao je četiri knjige političke strukture vezane za raspad Jugoslavije, ali kako je kazao, nijedna knjiga nije ostvarila publicitet kao ''Posljednji penal Faruka''.

"Odlučio sam napisati knjigu nakon što sam 1994. godine, 20 godina prije pisanja knjige, u Strazburu sreo Faruka Hadžibegića, koji mi je tada rekao da je on čovjek koji je promašenim penalom uništio Jugoslaviju. Naravno, penal u fudbalu nije mogao uništiti jednu zemlju, ali bilo je to zanimljiva literarna tema i ja sam odlučio da se posvetim tome", rekao je Riva.

Dvadeset godina poslije kontaktirao je Hadžibegića koji mu je rekao da je svjestan da nije kriv za raspad Jugoslavije, ali da mu još uvijek mnogi ljudi kažu ''da si dao gol možda bi Jugoslavija opstala''.

Knjiga je dobila četiri nagrade u Evropi, prevedena je na francuski jezik, a uskoro bi trebala biti prevedena i na jezike zemalja regije.

Tri dana Simpozija, koji je nosio radni naziv "Stazama šampiona", obilježili su sportski velikani BiH i zemalja regiona, koji su zajedno s gostima i prijateljima ''Simposara'' imali priliku pogledati premijeru dokumentarnog filma "Džajić" autora Sabahudina Topalbećirevića, te učestvovati u brojnim sportskim panelima i diskusijama.

Gosti na ovogodišnjem Simposaru su Bogdan Tanjević, Razija Mujanović, Peter Vilfan (košarka), Ana Mirković (sportski psiholog), Zlatan Nalić (nogomet), Ivica Tucak, Dejan Savić (vaterpolo), Dragan Džajić, Refik Šabanadžović, Ivica Osim, Faruk Hadžibegić (nogomet), te novinari Luigi Riva, Zdravko Reić i Senad Hadžifejzović.

Bilo je riječia o "Govoru mržnje u sportu", ''Fair playu'', te o temi "Sportisti u vrtlogu digitalnog nasilja", a na panelu o košarci govorili su slavna košarkašica Razija Mujanović i trener Bogdan Tanjević.

Priznanje za najboljeg sportistu u protekloj godini uručeno je najboljem teniseru BiH Damiru Džumhuru, a uručena su priznanja i gostima Simpozija, perspektivnom bh. košarkašu Džananu Musi koji je zahvalio putem videolinka, hrvatskim sportistima Sandri Perković i Luki Modriću i drugima.

Posebno priznanje uručeno je generaciji FK Sarajevo koja je u sezoni 1966/67. osvojila titulu prvaka Jugoslavije, a nagrada pod imenom "Uspjeh za sva vremena" uručena je najboljem strijelcu Sarajeva iz te sezone Vahidinu Musemiću.