Završeno prvenstvo
19

Luda završnica u Argentini: Boci titula, Maradoni poljubac, a River oštećen za penal

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Boca Juniorsa nakon velike drame osvojili su titulu prvaka Argentine zahvaljujući sjajnom golu Teveza protiv Gimnasije, iako su pred sinoćnje posljednje kolo bili drugi na tabeli te se nisu ništa pitali.

Naime, za Bocu je najvažnije od svega bio remi 1:1 ljutog rivala i lidera na tabeli River Platea u gostima kod Atletica Tucumana, 14. ekipe u ligi.

Domaći su na tom meču poveli u 19. minutu preko Toleda, ali je Suarez već u 35. izjednačio pa je u nastavku meča viđena prava drama.

Sudija u jednoj situaciji nije svirao penal za River, iako je usporeni snimak jasno pokazao da je kontakta i te kako bilo pa su gosti prokockali jedan bod prednosti koji su imali u uoči posljednjeg kola.

S druge strane, navijači Boce su se nadali da bi pred očima Diega Armanda Maradone, trenera Gimnasije, mogli do pehara te su na kraju to i dočekali.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Maradona je pred početak meča dobio uramljen dres od Boce za koju je svojevremeno igrao, a dobio je i poljubac u usta od junaka Teveza kojem je ovo bio deveti gol na 17 mečeva u sezoni.

Boca je na kraju osvojila prvenstvo s 48 bodova, dok je River Plate ostao na 47. Inače, Boca je sada na 34 titule, odnosno dvije manje od Rivera.