Reprezentacija Njemačke
0

Löw ima favorite za nasljednika: Kloppa i Tuchela!

Totalsport
Joachim Löw
Joachim Löw
U razgovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung selektor njemačke nogometne reprezentacije Joachim Löw nominirao je dvojicu iz mlađe generacije njemačkih trenera kao svoje prirodne nasljednike.

Imenovao je trenera dortmundske Borussije Jürgena Kloppa (43) i njegovog kolegu i nasljednika na klupi Mainza Thomasa Tuchela (37).

"Klopp i Tuchel mogu, sasvim sigurno, na svoj vlastiti način voditi njemačku reprezentaciju. Imaju svoju nit vodilju koju vrlo dosljedno slijede", rekao je 50 godišnji izbornik za FAZ pohvalivši potom trend ofanzivnog nogometa koji zajednički forsiraju svi bundesligaški klubovi:

"Spoznaja da se mlađi igrači uspijevaju integrirati u takvu filozofiju nogometa apsolutno je prevladala."

"Pokazalo nam je to Svjetsko prvenstvo 2010. i prijašnji dvogodišnji razvoj nacionalnog tima. Ono što igra reprezentacija primijetio sam ove godine u igri dortmundske Borussije, Mainza i Freiburga. Njihovi su sistemi igre vrlo slični našem u reprezentaciji. U igri ekipe iz Dortmunda posebno pozdravljam osobinu ekipe koji smatram posebno važnom: brza tranzicija u napad nakon što je lopta osvojena.

Ponovio je još jednom selektor vjerovatno najperspektivnije reprezentacije na svijetu da se od "elfa" u budućnosti mogu očekivati najviši dosezi:

"Napokon smo dosegli visoki nivo kvalitete i više nam se ne smije dogoditi, kao što nam se događalo ranije, da padnemo daleko od postignutih standarda. Imam osjećaj da ćemo 2012. ili 2014. godine biti u stanju osvojiti naslov na dvama sljedećim velikim takmičenjima."