Lovren više od tri sata svjedočio na suđenju Mamiću

Lovren više od tri sata svjedočio na suđenju Mamiću
0
F
FENA
1.9.2017. u 15:59
1
komentara
0

dijeljenja
Lovren više od tri sata svjedočio na suđenju Mamiću Dejan Lovren (Foto: EPA)
Nekoliko dijelova troipolsatnog svjedočenja hrvatskog nogometnog reprezentativca Dejana Lovrena na suđenju Zdravku Mamiću i ostalima na osječkom Županijskom sudu Uskok je u petak ocijenio odstupanjem od iskaza u istrazi 2016. godine, a Mamić je, nakon glasnog komentiranja Lovrenog iskaza bez dopuštenja Sudskog vijeća, sukladno ranijem upozorenju, udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka.
Na glavnoj raspravi Lovren je ustvrdio kako se ne sjeća tačno kada je potpisao aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja u slučaju prelaska iz GNK Dinama u neki drugi klub, ali sigurno daleko ranije nego 2009. godine, i to nedugo nakon potpisivanja ugovora o profesionalnom igranju s Dinamom 2007. godine, javila je Hina.

Ponovno potpisao već potpisani aneks

Na takvu tvrdnju reagirao je zamjenik ravnateljice Uskoka Tonči Petković predočivši svjedokov iskaz iz prošlogodišnje istrage kada je naveo da je aneks ugovora o podjeli transfera potpisao dva - tri mjeseca prije odlaska u francuski Lyon, u januaru 2010., odnosno da je aneks o podjeli transfera potpisao negdje u septembru ili oktobru 2009. godine.

Lovren je pojasnio kako je 2009. godine, nakon što je obaviješten da se za njega zanimaju klubovi Tottenham i Lyon od Mamića tražio povećanje godišnje plate na 250.000 eura, što je Mamić odbio objasnivši da su to već riješili potpisivanjem aneksa ugovora o profesionalnom igranju, i da je tada, u septembru ili oktobru 2009. godine, ponovo potpisao aneks ugovora, koji je već bio ranije potpisan 2007. godine.

Na upit zašto je ponovno potpisao taj aneks Lovren je ustvrdio kako mu je Dinamova tajnica Vlatka Peras rekla da mora ponovno potpisati aneks ugovora iz 2007. godine, ali s izmijenjenim tekstom, jer je Mamić tražio da se isplata njegovog dijela transfera ne isplaćuje u inozemstvo, kako je ranije bilo predviđeno, nego u Hrvatskoj.

Dok je Lovren objašnjavao okolnosti sklapanja tih aneksa ugovora, Mamić je ustao sa svoga sjedišta i počeo glasno komentirati Lovrenov iskaz, uzvikujući: "Pa to je taj". S obzirom da je uzeo riječ bez dopuštenja Sudskog vijeća, predsjednik Vijeća sudac Darko Krušlin Mamića je udaljio iz sudnice do okončanja dokaznog postupka.

"Hoćete li moje krvi i džigerice?""Jeste sad sretni svi? Koliko manipulirate svi svjedoka. Hoćete li moje krvi i džigerice? Sramite se svi koliko vas ima", galamio je Mamić prije izlaska iz sudnice.

U nastavku iskaza Lovren je rekao da je finansijski aspekt njegova igranja u Dinamu vodila njegova majka Silva Lovren, koja je s Mamićem dogovarala pojedinosti potpisivanja ugovora o profesionalnom igranju i pripadajućih aneksa.

Nije se mogao sjetiti aneksa ugovora od 4. januara 2010 godine, kojim mu je isplaćeno 82.500 eura, a nakon što mu je predočen, potvrdio je kako ga je potpisala njegova majka, koja je imala punomoć na skoro sve račune, a da se on s time nije bavio, niti se sjeća da mu je ona o tome nešto pričala.

Potvrdio je kako je majci dao punomoć za potpisivanje aneksa, ali nije znao objasniti zašto je punomoć ovjerena tek 15. januara, 11. dana nakon potpisivanja aneksa, i nije bio siguran odnosi li se ta punomoć na potpisivanje upravo toga aneksa ugovora.

"Nisam bio obaviješten od kluba koliko bi iznosilo transferno obeštećenje za moj prelazak u Lyon, koji bi trebao pripasti Dinamu, jer sam tu informaciju saznao naknadno iz medija. Ali znam da je meni Dinamo uplatio 50 posto toga transfera, što je skupa s plaćenim porezom iznosilo 4,2 miliona eura", ustvrdio je Lovren.

Zabunio se jer mu je majka stalno slala neku dokumentacijuDodao je kako je do isplate došlo tek godinu i pol nakon transfera, nakon što je Dinamu i Mamiću slao dopise da mu se isplati njegov dio transfera. Nije se mogao sjetiti je li dopis poslao putem telefaxa ili elektronskom poštom, no napomenuo je kako je od Maria Mamića dobio usmeni odgovor da će mu novac biti isplaćen, ali u Dinamu imaju problema s likvidnošću.

Odstupanjem od iskaza u istrazi Uskok je ocijenio i dio Lovrenovog svjedočenja u kojem je naveo kako je u trenutku kada mu je isplaćen njegov dio transfera, u ožujku 2011. godine, o čemu ga je obavijestila tajnica Peras, bio u Hrvatskoj, te da je otvorio račun u Erste banci.

Predočen mu je iskaz dan Uskoku, u kojem je naveo da je tada bio u Francuskoj u Lyonu, pa nije mogao osobno otvoriti račun u banci i otići po novac koji mu je bio isplaćen, već je nazvao majku Silvu Lovren da to provjeri, a ona ga je izvijestila da je taj novac zaista uplaćen.

Na današnjoj raspravi Lovren je priznao kako je to rekao, ali se u tome trenutku zabunio jer je njegova majka vodila dosta stvari, što se tiče opunomoćenja u bankama.

"To što sam rekao odnosilo se na kredit, koji sam uzimao za stan, jer mi je majka stalno slala neku dokumentaciju, a istina je da sam u vrijeme otvaranja računa bio u Hrvatskoj, jer sam osobno otvorio račun, i tim računom sam raspolagao", rekao je Lovren.

Na upite optužbe Lovren je odgovorio kako se ne sjeća je li u vrijeme kada mu je taj novac isplaćen, u martu 2011. godine, imao obveza u Lyonu, rekavši da u martuuvijek bude okupljanje nogometne reprezentacije, ali se ne sjeća rasporeda i detalja, a također se ne sjeća je li na tome računu imao još neku transakciju, jer je "imao dosta računa".

Novac od transfera proslijedio Zoranu MamićuIzvijestio je kako je novac od transfera proslijedio Zoranu Mamiću, koji ga je zamolio za zajam, obrazlažući to potrebama poslovnih ulaganja, te da mu je, nakon što je dobio sredstva, novac i posudio.

Iako je naveo da je sa Zoranom Mamićem sklopio ugovor o pozajmici isti dan kada mu je i posudio novac, na intervenciju Uskoka ponovno mu je predočen iskaz iz istrage kada je rekao da su u vezi toga sastavili ugovor, kako mu se čini, "dva do tri mjeseca nakon pozajmice, i to u Zagrebu".

"Kad su me pozvali na ispitivanje kćer mi je bila u bolnici na operaciji. privatnim letom sam došao u Zagreb, gdje sam bio šest sati na ispitivanju, meni u tom trenutku mozak nije funkcionirao. Kada sam se sredio, i nakon što sam porazgovarao s majkom, čini mi se da se događaj odigrao ovako kako sam danas rekao", kazao je.

Uskok je reagirao i na Lovrenovu tvrdnju da u porukama menadžeru Nikky Arturu Vuksanu preko mobilnih aplikacija, nije komentirao istragu koja se vodi protiv Mamića, te mu predočio poruku Vuksanu iz 2015. godine, u kojoj navodi: "A kada Vam svima dođe situacija do grla u vezi sranja sa Zdravkom i onih iz prošlosti, onda Dejane budi dobar i izvuci nas".

"Poruku sam poslao jer sam bio razočaran i ljut postupanjem Maria Mamića i Vuksana, koji su me ismijavali zbog moje ozljede, iako sam bio spreman bez razmišljanja pomoći Zoranu Mamiću s posudbom novca, ali i Zdravku Mamiću, u svezi jamčevine koju je trebalo prikupiti", pojasnio je Lovren.

Tokom trajanja postupka kontaktirao sam sa Zdravkom Mamićem, ali nismo razgovarali o načinu na koji ću ovdje svjedočiti, rekao je Lovren, na čije je svjedočenje Uskok uložio primjedbu, smatrajući ga nevjerodostojnim.

U nastavku glavne rasprave očekuje se svjedočenje Lovrenovih roditelja, majke Silve i oca Saše Lovrena.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...