Ken Bray, profesor fizike
0

Lopta koju udari Ronaldo leti poput bejzbolske

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U knjizi "Kako zabiti: znanost i prekrasna igra" profesor fizike sa Sveučilišta u Bathu Ken Bray pokušao je objasniti kako Cristiano Ronaldo izvodi slobodne udarce.

U elaboriranju naučne povezanosti nogometa i prirodnih zakona, Bray je analizirao putanje lopte nakon slobodnih udaraca koje odašilju neki od najboljih izvođača, poput Cristiana Ronalda, Didera Drogbe ili Davida Beckhama.

"Cristiano izvodi slobodnjake na poseban način; njegova lopta gotovo da se uopće ne rotira nakon što je udarena. Kad udari loptu, ona se ponaša slično bejzbolskoj loptici, i zbog toga je njezinu putanju vrlo, vrlo teško odrediti".

"Gledano našim očima, golmani se čine priglupima pri svojim reakcijama, no istina je da u takvim slučajevima nisu krivi. Ukoliko uputi loptu u okvir gola, Ronaldove je slobodnjake jako teško braniti. Niko ne puca tako. Sličnu tehniku možda koristi samo Kieran Richardson. Osim toga, Ronaldovi golovi iz slobodnjaka nemaju nikakve veze sa srećom", rekao je Bray, čiji je nogometaš-ljubimac inače Liverpoolov centarfor Fernando Torres, te dodao:

"Ono što je najgore po sve svjetske golmane, Cristiano vlastito oružje može samo poboljšati, učiniti svoje slobodnjake još ubojitijima".