Francuska
0

Logističar Bastije na suspenziju stadiona do daljnjeg odgovorio štrajkom glađu

Totalsport
Jo Bonavita
Jo Bonavita
Jo Bonavita, 73-godišnji djelatnik francuskog nogometnog prvoligaša Bastije, u petak ujutro je započeo svoj štrajk glađu.

Disciplinska komisija Francuske nogometne lige (LFP) kaznila je Bastiju zabranom odigravanja utakmica na domaćem terenu Stade Armand Cesari do daljnjeg, nakon niza incidenata kojima je "u opasnost dovedena sigurnost gledatelja utakmice". Odluka na snagu stupila je 14. decembra, a Bastia je prvu sljedeću utakmicu kod kuće trebala igrati 22. ovog mjeseca protiv Nancyja.

U oktobru je došlo do nereda Bastijinih navijača na gostovanju kod susjeda Ajaccioa, a prije dvije sedmice je u Bastijinoj utakmici Liga kupa protiv Lillea linijski sudija pogođen predmetom s tribina.

U srijedu je ligaška utakmica između Bastije i Marseillea (1-2 pobjeda Marseillea) igrana pred zatvorenim vratima Stade Armand Cesari, a navijači domaćeg sastava palili su baklje i bacali pirotehnička sredstva ispred stadiona.

"Ogorčen ovom odlukom, Jo Bonavita, odgovoran za logistiku u klubu, u petak ujutro je započeo štrajk glađu, u svjetlu sankcija nametnutih od LFP-a", saopćila je Bastia.

Bonavita je omiljen lik u Bastiji, u kojoj je zaposlen još od 1981. godine.