Zbog većeg profita
0

Liverpool želi sam prodavati televizijska prava

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Menadžer Liverpoola Ian Ayre izjavio je da se klubovima Premier lige treba dati pravo da sami prodaju televizijska prava u inostranstvu. On smatra da će evropske kolege prestići engleske klubove ukoliko se prihod nastavi dijeliti na 20 klubova.

"Ostali evropski klubovi jednostavno ne prate taj model. To će im zauzvrat omogućiti veće prihode kojima će moći kupiti najbolje igrače", rekao je Ayre, prenosi BBC.

Ayre je naveo primjer Barcelone i Real Madrida koji sami ugovaraju svoje poslove i kreiraju veći profit. Prema aktuelnim pravilima 14 klubova bi trebalo da glasa za novi dogovor oko televizijskih prava kako bi se on izmjenio.

"Ukoliko nastavimo podjelu sredstava na ovaj način stavljate nas u nepovoljnu situaciju. Jedini zaista popularni klubovi izvan granica naše države su Liverpool, Manchester United i Arsenal. Mi smo ljetos u Maleziji imali 80.000 gledalaca, a toliko smo daleko od kuće bili", dodao je Ayre.

On je zaključio da najpopularniji klubovi, uključujući Liverpool, trebaju dobiti veći dio od podjele jer su najzaslužniji za taj prihod. Ipak, Ser Alex Ferguson, šef Manchester Uniteda, rekao je da, što se njega tiče, koliko god da se dobije novca iz inostranstva je dovoljno i da je poštenije da se sve dijeli jednako.