Derbi 20. kola
13

Liverpool u punom naletu dočekuje Arsenal na Anfieldu

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Liverpool još uvijek ne zna za poraz u Premiershipu, a nakon novog kiksa Manchester Cityja na Redse se sve više gleda kao na prvog favorita za titulu. Ako izabranici Jurgena Kloppa još uvijek nisu favoriti u borbi za titulu, onda sigurno jesu u meču protiv Arsenala u 20. kolu. Veliki derbi zakazan je za 18:30 sati i igra se na Anfieldu.

Iza Liverpoola je fenomenalna, skoro pa savršena prva polovica sezone u Premiershipu. Redsi imaju bolji učinak i od legendarne generacije Arsenala koja je 2004. godine osvojila prvenstvo bez poraza. Tim sa Anfielda je tek treći tim u historiji Preimiershipa koji je nakon 19 kola skupio više od 50 bodova. Prethodno su u tome uspjeli Chelsea u sezoni 2005/06. i Manchester City prošle sezone, a oba ta tima su na kraju i osvojila titule u prvenstvu.

Priče o tituli bit će mnogo veće ukoliko Redsi prežive naredna dva kola, jer nakon ovog kola u kojem dočekuju Arsenal, putovat će na noge ranjenom Manchester Cityju koji je željan povratka na tron, željan dokazivanja da je najbolji.

Govoreći o Liverpoolu na konferenciji za medije, trener Arsenala Unai Emery nije štedio riječi hvale. Čak je kazao da Redsi sezonu mogu okončati bez poraza.

"U ovom trenutku to čine i oni to mogu uraditi. Igrao sam protiv Liverpoola prije tri godine sa Sevillom u finalu Evropske lige i vidim napredak, oni su vrlo dobar primjer. Taj napredak je primjer i za nas u ovom trenutku", govorio je Emery.

Klopp nije želio preuzeti takvu ulogu, odnosno postaviti se kao trener koji misli da njegov tim može završiti sezonu bez poraza, niti se složio s konstatacijom engleskih novinara koji su sugerirali da Emery možda igra "psihičke igre", da time želi malo opustiti Redse.

"To nije Emery kakvog poznajem. Ne vjerujem da će oni ponijeti bijele zastave i reći da nemaju šansi. Bit će to teška utakmica, vrlo teška, jer oni su dobri", odgovorio je Klopp.

Arsenal jeste dobar, ali ne izgleda opasno kao što je izgledao tokom oktobra i novembra kada je nizao mečeve bez poraza. U posljednja četiri takmičarska meča Topnici imaju samo jednu pobjedu uz jedan remi i dva poraza. Po svemu sudeći oni će se boriti za četvrto mjesto na tabeli, na kojem je Chelsea koji ima dva boda više.

Klopp za ovaj meč ne može računati na povrijeđene Dominica Solankea, Joea Gomeza, Joela Matipa i, kao što je od ranije poznato, Alexa Oxlade-Chamberlaina čiji se povratak očekuje krajem februara. U tim se vraća Alberto Moreno koji je propustio meč protiv Newcastlea.

Arsenal dolazi bez Mesuta Ozila koji navodno ima problema s koljenom, a nedostajat će i Rob Holding, Konstantinos Mavropanos, Hector Bellerin, Henrikh Mkhitaryan i Danny Welbeck.

Shkodran Mustafi bi se mogao vratiti u sastav, a ne bi trebalo biti problema ni za nastup Laurenta Koscielnyja koji je zadobio udarac u meču protiv Brightona.

Redsima je ovaj meč izuzetno važan, pogotovo što u narednom kolu putuju Cityju, a na Arsenalu je da pokvari doček Nove godine Kloppovom timu iako statistika nije na strani Topnika, jer oni u posljednjih pet gostovanja na Anfieldu nisu nijednom slavili te su usput u tih pet mečeva primili čak 17 golova.

Rezultati by SofaScore