Nakon produžetaka
675

Liverpool prvi put u historiji prvak svijeta, presudio pogodak Firmina iz 99. minute

F. Z.
Roberto Firmino (Foto: EPA-EFE)
Roberto Firmino (Foto: EPA-EFE)
U finalu Svjetskog klupskog prvenstva u nogometu večeras su na Khalifa stadionu u Dohi snage odmjerili Liverpool i Flamengo, a nogometaši engleske ekipe prvi put u historiji postali su prvaci svijeta.

Liverpool je slavio nakon produžetaka rezultatom 1:0, a jedini pogodak postigao je brazilski nogometaš Roberto Firmino.

[TWITTER]1208472660667183104[/TWITTER]

Prvu priliku na susretu vidjeli smo već u prvoj minuti, a pokušaj Firmina bio je neprecizan. Samo pet minuta kasnije pokušao je i Trent Alexander-Arnold, ali je nogometaš ekipe s Anfielda također šutirao samo pored gola brazilske ekipe.

Brazilci su zaprijetili u 27. minuti utakmice. U prilici je bio Bruno Henrique, ali je odbrana Liverpoola dobro reagovala. Ostalo je nakon prvih 45 minuta igre u prijestolnici Katara bez golova.

U 47. minuti susreta Firmino je još jednom bio u odličnoj prilici. Sjajno je prevario defanzivca Flamenga, ali je stativa spasila golmana brazilske ekipe. Tri minute kasnije u prilici je Salah, ali ni Egipćanin nije precizan.

Flamengo je ponovo zaprijetio preko Gabriela u 53. minuti utakmice, a ovaj put odlično intervencijom istakao se Alisson. U završnici utakmice odlično je branio Diego Alves. Prvo je zaustavio udarac Alexander-Arnolda, a potom je fantastično odbranio pokušaj Jordana Hendersona.

U 91. minuti susreta dosuđen je jedanaesterac za Liverpool, ali je nakon što je Al Jassim pogledao šta se dešavalo na VAR monitoru, odlučio je promijeniti odluku. Utakmica je otišla u produžetak.

Liverpool je do vodstva u produžetku došao u 99. minuti susreta. Sadio Mane je nesebično uposlio Firmina, a brazilski napadač je sjajno prevario defanzivca Flamenga i zatresao mrežu ekipe iz Rio de Janeira. Mogao je do kraja Flamengo izjednačiti, ali je veliku priliku u 120. minuti propustio Correa dos Santos. Ostalo je do kraja susreta 1:0 za Redse.