FA Cup
0

Liverpool protiv Manchester Uniteda u 4. kolu

Totalsport
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dvoboj Liverpoola i Manchester Uniteda na Anfieldu bit će najzanimljivija utakmica 4. kola FA Cupa, koje se igra 28. i 29. januara.

Najveći rivali engleskog nogometa u posljednje vrijeme su se najčešće spominjali u kontekstu međusobnog prvenstvenog ogleda 15. oktobra, koji je završio rezultatom 1-1. Naime, Liverpoolov urugvajski napadač Luis Suarez kažnjen je s osam utakmica suspenzije i 40.000 funti zbog rasnog vrijeđanja odbrambenog igrača Manchester Uniteda Patricea Evre.

Sankcije su urugvajskom reprezentativnom napadaču izrečene više od dva mjeseca nakon odigrane utakmice između Liverpoola i Manchester Uniteda, nakon koje je Evra optužio Suareza za rasističke uvrede. Odluku je donijela Nezavisna komisija Engleskog nogometnog saveza (FA), koja je od 14. do 20. decembra provela istragu i saslušala sudionike spomenutog događaja na utakmici odigranoj 15. oktobra na stadionu Anfield.

Suarez neće moći igrati protiv Manchester Uniteda u 4. kolu FA Cupa, jer ću mu tada još uvijek biti na snazi suspenzija.

Zanimljivo, nedjeljni žrijeb je ponudio mogućnost za još jedan ogled klubova koji su ove sezone odigrali utakmicu u Premiershipu nakon koje je otkriven potencijalni rasistički skandal. Naime, ukoliko Queens Park Rangers, koji je u nedjelju smijenio menadžera Neila Warnocka, u ponovljenoj utakmici 3. kola pobijedi trećeligaša Miltona, igrat će u 4. kolu protiv Chelseaja.

Podsjećamo, kaznena je optužnica Britanskoga državnog odvjetništva podignuta protiv Chelseajevog kapetana i srednjeg odbrambenog igrača Johna Terryja zbog oktobarskog slučaja rasističkog vrijeđanja QPR-ova nogometaša Antona Ferdinanda.

Na Okružnom sudu Zapadnog Londona Terry će za svoje zlodjelo odgovarati prvog februara 2012. godine. Bude li okrivljen, prijeti mu simbolična novčana kazna od 2500 funti. Daleko će ga više koštati imidž koji će mu u tom slučaju biti narušen.

Policija je istraživala okolnosti incidenta na utakmici koja se odigrala krajem oktobra, a QPR je pobijedio s 1-0. Istraga je pokrenuta nakon što se videosnimka incidenta pojavila na internetu.

Engleski nogometni savez (FA) dosad nije kažnjavao kapetana nacionalne nogometne ekipe zbog istog slučaja.

Valja podsjetiti da je Chelsea od 2007. godine tri puta osvojio FA Cup.

Tottenham Hotspur, osmerostruki pobjednik FA Cupa, gostovat će kod drugoligaša Watforda.

Ekipa Arsenala, koja je 2005. godine osvojila svoj 10. FA Cup, što je i posljednji trofej ''topnika'' u eri menadžera Arsenea Wengera, u ponedjeljak će na Emiratesu igrati protiv Leeds Uniteda u 3. kolu, a pobjednik tog ogleda sastat će se u 4. kolu s Aston Villom.

WBA će igrati protiv Norwicha, a Everton protiv Fulhama. Među 16 najboljih sigurno će i jedan trećeligaš, budući da se u 4. kolu međusobno sastaju Stevenage Borough i Notts County.

FA Cup, parovi 4. kola:

Brighton / Wrexham - Newcastle Sunderland - Middlesbrough Dagenham & Redbridge / Millwall - Southampton Hull City - Crawley Milton / QPR - Chelsea West Bromwich - Norwich Blackpool - Sheffield Wednesday Arsenal / Leeds - Aston Villa

Stevenage - Notts County Watford - Tottenham Liverpool - Manchester United Derby - Stoke Everton - Fulham Macclesfield / Bolton – Swansea Sheffield United - Birmingham / Wolves Nottingham Forest / Leicester - Swindon