FA Cup
8

Liverpool preokretom protiv Evertona stigao do finala

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Odigrana je prva polufinalna utakmica najstarijeg svjetskog nogometnog natjecanja, FA Cupa. Prvi je finalist Liverpool koji je u gradskom derbiju savladao Everton 2-1.

Na poluvremenu je Everton vodio 1-0 golom hrvatskog reprezentativca Nikice Jelavića.

Zabio je bivši napadač Hajduka i Glasgow Rangersa u 24. minuti iskoristivši veliku grešku odbrane "redsa", tačnije Jamiea Carraghera, koji je prilikom izbijanja lopte u vlastitom šesnaestercu pogodio Tima Cahilla, lopta se odbila do Nikice Jelavića, a ovaj je lijepim smirenim prizemnim udarcem matirao Liverpoolovog golmana Brada Jonesa. Bio je to njegov peti gol u posljednjih pet nastupa za "toffeese" i šesti ukupno (drugi u FA Cupu) u njihovom dresu po transferu iz Glasgow Rangersa.

S 1-0 vodstvom Evertona se otišlo na odmor, a onda je u nastavku Liverpool došao do potpunog preokreta. U 62. minuti je nakon velike greške defanzivca Evertona Sylvaina Distina izjednačio Luis Suarez. Dodavao je Distin svojem golmanu Timu Howardu, ali je to očinio traljavo, bez snage u lopti, koju je presjekao urugvajski napadač i sjurivši se u šesnaeaterac zabio svoj treći gol u FA Cupu u isto toliko nastupa.

Konačnu 2-1 pobjedu Liverpoolu donio je Andy Carroll u 87. minuti, a pogodio je glavom iz teške pozicije Andrew Carroll nakon ubacivanja Craiga Bellamyja iz slobodnog udarca s lijeve strane. Bio je to njegov treći ovosezonski gol u FA Cupu.

Do kraja susreta se rezultat nije mijenjao i Liverpool je došao u priliku osvojiti svoj osmi naslov u FA Cupu i prvi nakon 2006. godine za kojeg će se u finalu boriti protiv pobjednika nedjeljnog susreta između Tottenhama i Chelseaja.

FA Cup, polufinale:

Liverpool - Everton 2-1 (Suarez 62, Carroll 87 / Jelavić 24)