Premiership
124

Liverpool preokretom preuzeo prvo mjesto i opušteno može pratiti derbi na Etihadu

D. P.
Salah je ponovo bio igrač odluke (Foto: EPA-EFE)
Salah je ponovo bio igrač odluke (Foto: EPA-EFE)
Borba za titulu u engleskoj Premier ligi ove godine vodi se u troje, a novi lider prvenstva je Liverpool koji je rezultatom 2:1 savladao Brighton na svom Anfieldu.

Liverpool je obavio svoj dio posla u 30. kolu Premier lige, a odmah nakon ovog duela igra se derbi Manchester Cityja i Arsenala, još dvije ekipe koje vode grčevitu borbu za titulu ove sezone.

Prije kolasva tri tima bila su unutar samo jednog boda razmaka, tako da je svaki poen i svaki gol do kraja sezone iznimno važan. Liverpool je do pobjede stigao mnogo teže od očekivanog.

Već u drugoj minuti gosti su poveli jer je Danny Welbeck pogodio za vodstvo Galebova. Uslijedila je žestoka ofanziva Redsa.

Do poravnanja je domaći tim stigao u 27. minuti. Mohamed Salah je prebacio loptu do Luisa Diaza koji pogađa za 1:1. To je bio i rezultat prvog poluvremena.

U 65. minuti Salah postiže odlučujući gol nakon odlične asistencije Alexisa Mac Allistera.

Do kraja utakmice Redsima je zbog milimetarskog ofsajda poništen još jedan gol Diaza, kojim bi utakmica i ranije bila riješena. Ostalo je 2:1, tako da su Redsi upisali vrlo bitnu pobjedu.

Liverpool sada ima tri boda više od Arsenala i četiri od Manchester Cityja. City i Arsenal od 17:30 igraju derbi na Etihadu.

Rezultat i strijelci:

Liverpool - Brighton 2:1 (Diaz 27', Salah 65' / Welbeck 2')

Tabela: