Nogomet
0

Liverpool predstavio novi stadion

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Engleski nogometni premierligaš Liverpool danas je otkrio kako će izgledati novi stadion, koji će se nalaziti samo 300 metara od starog Anfielda.

Stadion je dio Liverpoolove investicije od oko 300 miliona funti. Kapacitet će mu biti 60.000 sjedećih mjesta s mogućnošću nadogradnje do 75.000.

Stadion su projektirali arhitekti američke firme HKS, koji rade i na stadionu Dallas Cowboysa, a prve reakcije na futurističko asimetrično zdanje su uglavnom vrlo pozitivne.

Otvorenje stadiona planirano je za 2010. godinu.

U odnosu na prve nacrte, znatno je povećan popularni "Kop", tribina najvatrenijih Liverpoolovih navijača, koji su se arhitekti trudili napraviti što sličnijim onom na Anfieldu. Krov je također projektiran tako da atmosfera na stadionu bude što impresivnija.

"Bitno je da ta tribina bude veća i ima dobru akustiku. Cijeli će stadion biti spektakularan, ali "Kop" posebno. Sve će biti potpuno novo, futurističko, maštovito i uzbudljivo", rekao je izvršni direktor Liverpoola Rick Patty.

Arhitekti tvrde da će stadion biti poseban zbog svoje asimetričnosti, te vjeruju da će ubrzo, osim prepoznatljivog simbola Liverpoola, postati i prava turistička atrakcija.