Premiership
16

Liverpool na Anfieldu protiv poljuljanog Uniteda za povratak na prvo mjesto

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najveći derbi engleskog nogometa na rasporedu je danas. Na užarenom terenu Anfielda od 17:00 sati u borbu za tri boda krenut će Liverpool i Manchester United, a meč se igra u okviru 17. kola Premiershipa.

Između Liverpoola i Uniteda ogromna je razlika u bodovima, gol-razlici, samim tim može se reći i u generalnom kvalitetu u ovom trenutku. Čak 16 bodova dijeli ova dva tima na tabeli i dok je Liverpoolova gol-razlika +28, Unitedova je "mršavih" +2. Jasno je onda ko ima ulogu favorita. Ali, derbi je derbi.

Redsi u posljednjih osam okršaja protiv Uniteda nisu zabilježili pobjedu. Drugim riječima, Jose Mourinho kao trener Uniteda još uvijek nije izgubio u ovom derbiju niti od Jurgena Kloppa. U četiri okršaja Kloppa i Mourinha na klupama Liverpoola i Uniteda, vidjeli smo tri remija i jednu pobjedu Crvenih đavola.

Liverpool je trenutno jedina neporažena ekipa Premiershipa i u slučaju da danas slavi, vratit će se na prvo mjesto tabele koje je jučer preuzeo Manchester City savladavši Everton.

United se nalazi na šestom mjestu i tu će ostati bez obzira na ishod današnjeg meča. Za United je pobjeda možda još veći imperativ, jer već imaju ogroman zaostatak za timovima koji se bore za titulu, a i četvrta pozicija je udaljena osam bodova.

U posljednje četiri utakmice u svim takmičenjima Liverpool je upisao sve četiri pobjede, dok je United u posljednje četiri takmičarske utakmice upisao tek jednu pobjedu uz dva remija i poraz.

Trent Alexander-Arnold, Joel Matip i Joe Gomez zbog povreda nedostupni su Kloppu koji će morati izmiješati karte u odbrani tako da se očekuje James Milner na desnom beku, a možda i Nathaniel Clyne koji od septembra nije igrao.

Gosti imaju mnogo veće probleme s povredama i Mourinho je na konferenciji za medije pred meč održanoj proteklog petka kazao da ne zna ko će biti dostupan, a pod upitnikom su Marcos Rojo, Victor Lindelof, Alexis Sanchez. Chris Smalling, Diogo Dalot, Anthony Martial, Matteo Darmian, Luke Shaw i Scott McTominay.

Bit će ovo 201. okršaj Liverpoola i Uniteda u svim takmičenjima. Uspješniji je United s 80 pobjeda, dok su Redsi upisali 65 pobjeda. Ukupno 55 puta njihovi okršaji okončani su remijem.

Liverpool je poznat kao napadački vrlo opasna ekipa, ali ove sezone bilježe i fenomenalne brojke u odbrani. U 16 utakmica primili su samo šest golova i nijednom ove sezone u Premiershipu nisu završili meč s više od jednog primljenog gola. Nekada je takvu statistiku imao i Jose Mourinho sa svojim timovima, ali ovaj United je katastrofalan u defanzivnom segmentu i već je primio 26 golova, više od Wolverhamptona, Watforda, West Hama, Newcastlea...

Meč između Liverpoola i Uniteda počinje u 17:00 sati na Anfieldu.