Najveći derbi Engleske
360

Liverpool i Klopp gospodari Premiershipa: Pao i United, sve pobjede i jedan remi

F. Z.
Virgil van Dijk postiže pogodak za Liverpool (Foto: EPA-EFE)
Liverpool - Manchester United (Foto: EPA-EFE)
U posljednjem susretu 23. kola engleskog Premiershipa nogometaši Liverpoola i Manchester Uniteda odmjerili su snage u najvećem engleskom derbiju. Svoj 21. ovosezonski trijumf u Premiershipu upisali su nogometaši Liverpoola rezultatom 2:0.

Prvu pravu priliku domaćin je pretvorio u pogodak u 14. minuti susreta. Trent Alexander-Arnold je izveo korner, a najviši u šesnaestercu Manchester Uniteda bio je Virgil van Dijk.

Liverpool je 11 minuta kasnije još jednom zatresao mrežu gostujuće ekipe. Nakon gužve u šesnaestercu pogodio je Roberto Firmino, ali je pogodak Brazilca poništen zbog prekršaja koji je napravio Van Dijk nad Davidom De Geom. U 36. minuti susreta opet je poništen pogodak Redsa, ovaj put mrežu je zatresao Georgino Wijnaldum.

U samoj završnici prvog poluvremena moglo je biti 2:0 za domaće, ali je Španac na golu Uniteda nogom fantastično zaustavio udarac Sadija Manea. Na samom početku drugog poluvremena Liverpool je mogao riješiti pitanje pobjednika, ali domaći nisu bili precizni. Mohamed Salah je propustio veliku priliku. Bio je sam pred De Geom, ali se spetljao i loše šutirao.

Samo minutu kasnije prilike su imali Mane i Jordan Henderson. Senegalac je šutirao preko gola, dok je De Gea uz pomoć stative zaustavio udarac kapitena Liverpoola.

Gosti su mogli izjednačiti u 60. minuti utakmice, ali je Anthony Martial iz dobre situacije šutirao preko prečke gola domaćih. Salah je u 93. minuti susreta ovjerio trijumf Liverpoola. Sjajno ga je uposlio Alisson, a Egipćanin je matirao nemoćnog Španca na golu Uniteda.

Liverpool je tako upisao pobjedu protiv jedine ekipe koja je ove sezone u Premiershipu izbjegla poraz od Redsa. Prvi duel na Old Traffordu završen je rezultatom 1:1.

Liverpool sada ima 64 osvojena boda, 16 više od drugoplasiranog Manchester Cityja i utakmicu manje. United je peti sa 34 osvojena boda.

Tabela: