Nogomet
0

Lippi: 'Brazil je najbolja svjetska reprezentacija'

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Marcello Lippi je kao selektor vodio Italiju na posljednjem Svjetskom nogometnom prvenstvu (2006. godine u Njemačkoj) do naslova prvaka.

Nakon kratke pauze i izbivanja s kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i samog takmičenja u Austriji i Švicarskoj, Lippi se vratio na kormilo Italije, koju će povesti (gotovo sigurno) i na Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

Tokom kvalifikacija Italija ostvaruje vrlo dobre rezultate (vodeći su u grupi 8 s bodom više od druge Irske i šest više od treće Bugarske), a novu provjeru svoje momčadi Lippi će imati uskoro na Kupu konfederacija, koji se u Južnoj Africi održava od 14. do 26. juna.

Italija je na tom takmičenju u grupi s Brazilom, a taj ogled (jedan od zanimljivijih na turniru) je na rasporedu 21. juna.

  • Nama je taj turnir jako bitan jer će nam poslužiti za uštimavanje mnogo toga. Želim raditi na podizanju zajedničke atmosfere, želim da se približimo jedni drugima, unutar tima - rekao je Lippi i nastavio.

  • Apsolutno smo mirni i nema potrebe za nervozom. Rezultat nije u prvom planu, želim dobiti zajedništvo, što je veće moguće. Brazil? Naravno, svi nas pitaju za tu utakmicu, ali je ona samo jedna u nizu. Mogu samo reći da smo mi i dalje prvaci, što nam daje određene pluseve, ali i tegobe, no isto tako mislim da Brazil ima trenutno najbolju ekipu na svijetu.

Lippi nije mogao povući pravu paralelu između te dvije momčadi.

  • Mi smo potpuno različiti. Oni su sjajni kada krenu naprijed, u napadačkom smislu su najjača momčad. No, mi gajimo neke druge zakonitosti u nogometu. Uspjeh se temelji na različitim taktikama, u svakom slučaju.