Nogomet
0

Lionel Messi najbolje plaćen nogometaš svijeta

Totalsport
Messi (Foto: AFP)
Messi (Foto: AFP)
Barcelonin superstar Lionel Messi najbolje je plaćen nogometaš na svijetu, prema rezultatima studije koju je proveo magazin France Football.

Članak otkriva kako Argentinac godišnje zarađuje 33 miliona eura. Od toga 10 i pol miliona otpada na osnovnu plaću, jedan i po milion na bonuse, a 21 milion na reklamne ugovore.

Engleski 36-godišnji nogometaš David Beckham, koji je u januaru potpisao novi, dvogodišnji ugovor s LA Galaxyjem, zarađuje čak 26 miliona eura svojim komercijalnim ugovorima. Njegova ukupna godišnja zarada iznosi 31 i po miliona eura, što ga svrstava na drugo mjesto najbolje plaćenih nogometaša svijeta.

Cristiano Ronaldo, portugalski napadač Real Madrida, nalazi se na trećem mjestu s ukupnom zaradom od 29,2 miliona eura, od čega 13 miliona eura otpada na plaću.

Kada su u pitanju zarade trenera, prvi je ''Special One'', odnosno portugalski stručnjak na klupi Real Madrida Jose Mourinho, koji godišnje zarađuje 14,8 miliona eura.

Talijan Carlo Ancelotti, koji je u prosincu preuzeo vođenje Paris Saint-Germaina, osigurao je ''srebrnu medalju'' s godišnjim prihodom od 13,5 miliona eura.