Ostaje u historiji
11

Lineker "sahranio" svoju antologijsku izjavu: Na kraju Njemačka više ne pobjeđuje uvijek

Piše: N. K.
Gary Lineker
Gary Lineker
Gary Lineker je nakon današnjeg senzacionalnog poraza Njemačke od Južne Koreje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji odlučio je preformulisati svoju dobru poznatu izjavu kako je nogomet igra u kojoj na kraju uvijek pobjeđuju Nijemci.

"Nogomet je jednostavna igra u kojoj 22 igrača trče za loptom, a Njemačka na kraju više ne pobjeđuje uvijek. Stara izreka pripada prošlosti", napisao je legendarni Lineker na Twitter profilu.

Podsjetimo, reprezentacija Njemačke je prvi put u historiji eliminisana već u grupnoj fazi na jednom svjetskom prvenstvu nakon što je u meču posljednjeg kola grupe neočekivano poražena od selekcije Južne Koreje rezultatom 0:2.

Nijemci su prije toga samo na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1938. godine ispali u prvom krugu takmičenja, ali tada se igralo po sistemu eliminacije.

Aktuelni svjetski prvak u dosadašnjih 18 nastupa na mundijalima je osvojio četiri titule, četiri druga mjesta i četiri treća mjesta.

Zanimljivo kako je Njemačka četvrti svjetski prvak na zadnjih pet prvenstva kojem se dogodilo da ispadne u grupi nakon osvajanja naslova.