Daily Mail
0

Lineker: Arsene Wenger je nogometni genij

Totalsport
Gary Lineker, najbolji strijelac engleske reprezentacije u historiji Svjetskih prvenstava (10 golova), a aktualni stručni sukomentator BBC-a, u svojoj kolumni za Daily Mail komentirao je aktualno stanje u Premiershipu, s posebnim osvrtom na financijsku krizu klubova.

"Nogometnu krizu diljem svijeta uzrokovali su predsjednici, igrači i navijači, svi oni koji su vjerovali da je jedini način za dolazak do uspjeha: potrošnja, potrošnja, potrošnja. Ipak, postoji jedan čovjek koji se suprostavio pretjeranoj potrošnji i politici "kupi danas, plati sutra" koja je okaljala nogometnu igru. Arsene Wenger ostaje živi dokaz da staromodni principi razvijanja mladih igrača i dalje mogu donijeti uspjeha i da za njih ima mjesta u nogometnom svijetu", napisao je Lineker.

Bivši vrsni strijelac stoga kaže da će, iako je tokom karijere branio boje Arsenalovog velikog gradskog rivala Tottenhama, potajno navijati za Arsenal da ove sezone dođe do naslova u Premiershipu.

"Dva su dobra razloga zašto treba navijati da Arsenal osvoji naslov. Prvo, nogomet je uvijek ljepši kada u njemu ima romantike. Arsenal igra nogomet onako kako ga treba igrati, nogomet pun tehnike, dodavanja, kretanja, napadački nogomet. Ako vam je draže, Arsenal je engleska Barcelona. Drugi je razlog financijske prirode: Wenger može srušiti mit da je jedini način da se postane prvak, da se ima najdeblji novčanik."

Lineker je tada usporedio cijene koje je za dovođenje igrača platio Arsenal za razliku od ostalih konkurenata.

"Arsenalov najskuplji igrač je Andrej Aršavin kojeg su doveli za 15 milijuna funti, a Manchester United samo je za usporedbu platio više za dolazak čak sedmorice igrača, a to su Dimitar Berbatov, Rio Ferdinand, Wayne Rooney, Michael Carrick, Antonio Valencia, Owen Hargreaves i Anderson. Chelsea također ima sedmoricu igrača čiji su transferi bili preko 15 miliona funti, a Tottenham je kao Arsenal za Aršavina platio za Davida Bentleyja, Jermainea Defoea i Luku Modrića. To samo dokazuje koliki je Wenger nogometni genij i kako se sjajne momčadi mogu stvarati i u financijski teškim vremenima."