2. pretkolo
93

Liga prvaka: Vardar napravio iznenađenje i izbacio Malme, Rijeka sigurna protiv TNS-a

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Makedonija je na nogama nakon što je Vardar izrežirao preokret protiv prvaka Švedske Malmea (3:1) te izborio plasman u 3. pretkolo Lige prvaka. Meč je odigran na stadionu Mladost u Strumici.

Fudbaleri Vardara su i nakon remija u Švedskoj (1:1) bili autsajderi protiv Malmea, a šanse su dodatno smanjene nakon što je Rosenberg pogodio iz penala u 16. minuti za vodstvo gostiju.

Nakon prvih 45 minuta Malme je vodio, a onda je nastupilo fenomenalno drugo poluvrijeme u kojem domaćin preko Grncarova (56'), Barseghyana (61') i Nikolova (90+1') dolazi do preokreta i velike pobjede koja znači i plasman u 3. pretkolo Lige prvaka.

Vardar će u 3. pretkolu igrati protiv Kopenhagena ili Žiline. Prvi meč između ta dva kluba odigran u Slovačkoj okončan je pobjedom danskog tima rezultatom 3:1. U svakom slučaju, Vardar je ovom pobjedom osigurao još četiri evropske utakmice ovog ljeta pošto će i eventualnim ispadanjem u 3. pretkolu Lige prvaka zaigrati u play offu za Evropsku ligu. A znamo da plasman u play off Lige prvaka garantuje barem grupnu fazu Evropske lige.

Ovo su veliki rezultati za makedonski sport pošto je Rukometni klub Vardar na koncu prošle sezone osvojio rukometnu Ligu prvaka. Uz sve to, Skoplje će u augustu biti domaćin evropskog Super Cupa u kojem se sastaju Real Madrid i Manchester United.

Rijeka je nakon pobjede rezultatom 2:0 na domaćem terenu protiv velškog TNS-a, slavila i sa 5:1 u gostima te sa ukupnih 7:1 prošla u 3. pretkolo. Matei (41'), Gavranović (54' i 79'), Gorgon (61') i Ristovski (64') bili su strijelci za Rijeku, dok je jedini gol za TNS postigao Cieslewicz (69').

U 3. prekolu Rijeka će igrati protiv Hiberniana ili Salzburga. Salzburg je u prvom meču u gostima slavio sa 3:0.

Plasman u 3.. pretkolo izborio je i islandski Hafnarfjordur koji je rezultatom 2:0 u gostima (ukupno 3:1) savladao Vikingur sa Farskih ostrva. Islandski predstavnik će u 3. pretkolu igrati protiv Maribora ili bh. predstavnika Zrinjskog koji je u prvom meču u Mostaru poražen sa 2:1.

Qarabag našeg golmana Ibrahima Šehića bio je siguran protiv gruzijske Samtredije (1:0, ukupno 6:0), dok je BATE Borisov u gostima slavio protiv Alashkerta iz Armenije (3:1, ukupno 4:2) i tako prošao dalje.