Nogomet
0

Liga prvaka: Najveća zarada u historiji nogometa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Finalni susret Lige prvaka u Moskvi u kojem je Manchester United pobijedio londonski Chelsea donio je najveću zaradu u historiji nogometa.

Prema podacima profesora Simona Chadwicka iz Centra za međunarodni business u sportu pri Sveučilištu u Coventryju sudar engleskih nogometnih velikana u Moskvi donio je 260 miliona eura zarade od televizijskih prava, nagrada te ostalih vidova potrošnje.

Od toga iznosa klubovima će pripasti ukupno oko 140 miliona eura, pobjedniku 100, a gubitniku oko 40 miliona eura.

Ekonomski učinci ove utakmice su nevjerovatni, i to ne samo u Engleskoj. Interes za susret Manchester Uniteda i Chelseaja bio je neviđen. Milioni ljudi su nakon posla žurili u prodavaonice po hranu, piće i grickalice. Restorani i barovi su također dobro poslovali, izjavio je Chadwick usporedivši finale Lige prvaka sa Super Bowlom u američkom nogometu.

Obogatila se i engleska televizijska kuća ITV, koja je 30 sekundi reklamnog prostora prodavala za 350.000 eura. Prema podacima Sainsbury's Financea, svaki od 50.000 Engleza, koliko ih je doputovalo u Moskvu, potrošio je u prosjeku 800 eura plus troškove za ulaznicu.