18. kolo Premijer lige
0

Lider poražen na Pecari

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Subotnji posrtaj lidera Zrinjskog u sudaru s Širokim Brijegom obilježio je 18. kolo Premijer lige BiH. Naime, tim sa Pecare u velikom hercegovačkom derbiju savladao Mostarce 3-0 i najavio utrku za mjesta koja vode na međunarodnu scenu.

Piše: Edin Isanović

Veći dio prvog poluvremena protekao je u opreznoj igri oba suparnika koji su prvenstveno vodili računa o odbrani svoga gola. Više šansi imao je Zrinjski. U drugom dijelu pala su sva tri pogotka. Prvo je Dalibor Šilić u 55. minuti donio prednost domaćinu, a kada je dvije minuta kasnije pogodio i Martinović bilo je jasno da će tri boda upisati izabranici Ivana Katalinića. Priču je završio Zovko u 88. minuti. Ovo je ujedno bio treći poraz "Plemića“.

U drugom derbiju Sloboda je u posljednjim trenucima susreta došla do pobjede protiv Slavije. Ovaj trijumf izbacio ih je na drugo mjesto. Na taj način unijeli su neizvjesnosti u borbi za pozicije koje obezbjeđuju evropske utakmice. Jedini pogodak djelo je Mikelinija, koji je pronašao pukotinu u odbrani gostiju. Inače ovaj dvoboj nije prezentirao atraktivnu i dopadljivu igru. Zanimljivo da su Tuzlaci u tri proljetna susreta zabilježio isto toliko pobjeda.

Tim sa Grbavice poražen je na vrućem gostovanju u Modriči (3-2). Bio je to ujedno najatraktivniji duel ovoga kola. Željo je poveo golom Bešlije, domaćin je preokrenuo preko Bojića i Stokića, gosti su se ponovo vratili kada je poentirao Rovčanin. Drama time nije završila. Veliko veselje Modriči priredio je ponovo Mladen Bojić u trećoj minuti sudijske nadoknade. Pobjeda još više dobiva na težini ako uzmemo u obzir da su domaći od 65. minute igrali bez isključenog Pupčevića.

Bordo tim savladao je Orašje rezultatom 2-0. Gosti su dva puta ozbiljno zaprijetili na samom otvaranju. Ključni momenta utakmice desio se u 36. minuti kada je efektnim golom Emir Janjoš razveselio domaće pristalice. U drugom dijelu tim sa Save pokušava da poravna iz brzih kontranapada. Nisu uspjeli. Pobijedu je potvrdio Pliska u samoj završnici meča. Klub sa sjevera BiH je ovim porazom ponovo dospio u opasnu zonu.

Da je Pirota teško gostovanje za Čelik potvrdilo se i ovaj put. U komšijskom obračunu nadigrani su od “Vezira“. Travnik teško daje golove, u ovom kolu dodali su jedan koji im je bio dovoljan za tri boda. U 43. minuti mrežu Zeničana pogodio je povratnik Dudić. Domaćima je posao olakšalo isključenje odbrambenog nogometaša Čelika, Zahirović. Ipak, nastavak je pripao gostima koji su stvorili nekoliko dobrih prilika. Nisu ih iskoristili, a podatak da su najneefikasnija ekipa prvenstva govori da imaju problema sa realizacijom.

Laktaši su osvojili jedini gostujući bod u Gradačcu. Odbrana im nije kapitulirala najviše zahvaljujući golmanu Božidaru Uroševiću koji je u nekoliko navrata sjajno intervenisao. Domaćin je od početka napadao goste i na taj način im onemogućio bilo kakvu kombinatoriku. Tome ide u prilog i podatak da domaći golman Karić uopšte nije ocijenjen. Najizgledniju priliku za Zvijezdu propustio je Hamzić u samom finišu utakmice kada je glavom šutirao pored gola.

Velež je teškom mukom porazio Posušje sa 2-1 i na taj način popravio šanse za očuvanje premijerligaškog statusa. Sa ova tri boda "Rođeni“ su prepustili posljednju poziciju svom suparniku i gurnuli ih u nezavidnu situaciju. U jeku domaćih napada, poveli su gosti. Ljubić je poslije kornera Ivankovića matirao Efendića. Poluvrijeme je okončano prednošću tima sa Mokrog doca. Zbog izvedbe u prvom dijelu Mostarci su zaradili zvižduke svojih navijača i u nastavku su ušli raspoloženije. U 48. minuti na centaršut Obada najbolje se snalazi Kadić i poravnava rezultat. Asistent prvog pogotka režirao je trijumf u 72. minuti kada se našao na pravom mjestu u šesnestercu Posušaka. Iako su iskazali želju za postizanje trećeg gola, nisu uspjeli pronaći put do mreže Baćka.

U isto vrijem Borac je rutinski savladao Leotar sa 2-0. Sve je bilo gotovo za 29. minuta. Trijumf Banjalučana najavio je Puzigaća, a potvrdio Ljubojević. U nastavku Leotar nije zaigrao ništa bolje, dok domaćin zadovoljan vodstvom nije pokazao previše ambicija za novi pogodak. Sve u svemu lagana pobjeda protiv nezainteresovanih Trebinjaca.