{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Libijskoj ženskoj reprezentaciji zbog ramazana zabranjen odlazak na turnir

19.7.2013. u 16:26
7
26
Libijskoj ženskoj reprezentaciji zbog ramazana zabranjen odlazak na turnir
7
Libijskoj ženskoj reprezentaciji zbog ramazana zabranjen odlazak na turnir
Foto: AFP
Libijske sportske vlasti navele su ramazan kao razlog zabrane ženskoj nogometnoj reprezentaciji da ode na turnir u Njemačkoj, nakon što je tim bio prisiljen da trenira u tajnosti zbog prijetnji radikala.
Tim se prvo našao na udaru religijskih ekstremista, a onda su im državne sportske vlasti zabranile odlazak na turnir Discover Football, koji finansira njemačka vlada. Potez je odmah povukao pitanje prava jednakosti, a Libijska nogometna asocijacija objasnila je da timu nije dozvolila odlazak zbog pitanja sigurnosti, jer se odvija tokom mjeseca ramazana.

"Federacija nam ne dozvoljava da igramo u Njemačkoj zbog posta. Mi želimo da idemo, ali nam ne daju", kaže vezna igračica Hadhoum el-Alabed.

Libija je na turniru trebala igrati protiv reprezentacija Egipta, Jordana, Libanona, Palestine, Tunisa i Njemačke, što je proglašeno najvećim okupljanjem bliskoistočnih nogometašica od Arapskog proljeća iz 2011. godine.

El-Alabed (37) je najstarija igračica u timu, a nekada je igrala za Liverpool, kada je i doktorirala sportske nauke. Ona tvrdi da je zabrana razbila sve nade da će Gaddafijev pad donijeti društvene promjene.

"Druge reprezentacije mogu igrati u Berlinu, zašto mi ne bislo mogle? Sve djevojke su plakale kada im je rečeno da nemogu igrati", rekla je El-Alabed.

Nakon prvobitnog odobrenja odlaska na turnir, Libijska nogometna asocijacija se predomislila.

"Ramazan je, a mi nismo protiv toga da žene igraju nogomet", rekao je generalni sekretar Libijske nogometne asocijacije Nasser Ahmed.

Njemački diplomati su radili iza scene kako bi pružili sigurnost 18-članom timu u Berlinu. Prijetnje islamskih radikala već su prisilile tim da trenira u tajnosti i uz naoružane čuvare, stalno mijenjajući lokacije

U junu je Ansar al-Sharia, militant kojeg mnogi vežu za ubistvo američkog ambasadora Chrisa Stevensa u Benghaziju, izdao saopćenje u kojem je oštro osudio ženski nogomet.

"To je nešto nedopustivo, budući da nije potvrđeno šerijatom. Poziva žene da se prikazuju i nose nepropisnu odjeću", saopćio je al-Sharia.

Salim Jabar, jedan od libijskih najpopularnijih TV propovjednika, zahtijevao je raspuštanje reprezentacije, navodeći kako je ona protivna islamu.

"Ovaj tim čine visoke zgodne djevojke, a to je posljednje što ovoj zemlji treba. Prvog dana kada je neka Libijka ušla u ovaj tim, ona se prodala i osramotila svoju porodicu", rekao je Jabar.

Ženski nogomet bio je dozvoljen tokom Gaddafijevog režima, ali je bio manje timove i dvorane van pogleda javnosti. Nakon revolucije, reprezentaciji je dozvoljeno da igra u punom sastavu, ali se tako našla i na udaru ekstremista.

"Kažu nam da nismo dobre i plaše nas", kaže kapitenka reprezentacije, 25-godišnja Fadwa el-Bahi.

Trener reprezentacije, Emmad el-Fadeih, navodi kako žene ispunjavaju sva stroga pravila asocijacije, a to je da igraju obučene od glave do pete u plave trenirke. Većina nosi i hidžab. Tim je ispunio i pravila da samo neudate žene mogu putovati u Njemačku, a i to uz pismeno dopuštenje oca ili staratelja.

Strah od napada natjerao je članice tima da odbiju da se fotografišu za web-stranicu turnira. "Ne žele da im se prikazuju lica. Ove žene samo žele igrati nogomet", kaže Naziha Arebi, britansko-libijska rediteljica

El-Bahi, diplomirana geofizičarka, insistira kako Kur'an nigdje ne brani ženama da se bave sportom te da su i poslanik Muhamed i njegova supruga trčali zajedno i takmičili se jedno protiv drugog.

Čitav slučaj je skrenuo pažnju mnogih organizacija koje se bave ljudskim pravima, budući da se ne radi samo o nogometu, već i pravima žena uopće. Organizatori turnira naveli su kako će sačuvati mjesto za Libiju, ukoliko, nekim čudom, tim uspije doći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: