Nogomet
7

Libijskoj ženskoj reprezentaciji zbog ramazana zabranjen odlazak na turnir

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Libijske sportske vlasti navele su ramazan kao razlog zabrane ženskoj nogometnoj reprezentaciji da ode na turnir u Njemačkoj, nakon što je tim bio prisiljen da trenira u tajnosti zbog prijetnji radikala.

Tim se prvo našao na udaru religijskih ekstremista, a onda su im državne sportske vlasti zabranile odlazak na turnir Discover Football, koji finansira njemačka vlada. Potez je odmah povukao pitanje prava jednakosti, a Libijska nogometna asocijacija objasnila je da timu nije dozvolila odlazak zbog pitanja sigurnosti, jer se odvija tokom mjeseca ramazana.

"Federacija nam ne dozvoljava da igramo u Njemačkoj zbog posta. Mi želimo da idemo, ali nam ne daju", kaže vezna igračica Hadhoum el-Alabed.

Libija je na turniru trebala igrati protiv reprezentacija Egipta, Jordana, Libanona, Palestine, Tunisa i Njemačke, što je proglašeno najvećim okupljanjem bliskoistočnih nogometašica od Arapskog proljeća iz 2011. godine.

El-Alabed (37) je najstarija igračica u timu, a nekada je igrala za Liverpool, kada je i doktorirala sportske nauke. Ona tvrdi da je zabrana razbila sve nade da će Gaddafijev pad donijeti društvene promjene.

"Druge reprezentacije mogu igrati u Berlinu, zašto mi ne bislo mogle? Sve djevojke su plakale kada im je rečeno da nemogu igrati", rekla je El-Alabed.

Nakon prvobitnog odobrenja odlaska na turnir, Libijska nogometna asocijacija se predomislila.

"Ramazan je, a mi nismo protiv toga da žene igraju nogomet", rekao je generalni sekretar Libijske nogometne asocijacije Nasser Ahmed.

Njemački diplomati su radili iza scene kako bi pružili sigurnost 18-članom timu u Berlinu. Prijetnje islamskih radikala već su prisilile tim da trenira u tajnosti i uz naoružane čuvare, stalno mijenjajući lokacije

U junu je Ansar al-Sharia, militant kojeg mnogi vežu za ubistvo američkog ambasadora Chrisa Stevensa u Benghaziju, izdao saopćenje u kojem je oštro osudio ženski nogomet.

"To je nešto nedopustivo, budući da nije potvrđeno šerijatom. Poziva žene da se prikazuju i nose nepropisnu odjeću", saopćio je al-Sharia.

Salim Jabar, jedan od libijskih najpopularnijih TV propovjednika, zahtijevao je raspuštanje reprezentacije, navodeći kako je ona protivna islamu.

"Ovaj tim čine visoke zgodne djevojke, a to je posljednje što ovoj zemlji treba. Prvog dana kada je neka Libijka ušla u ovaj tim, ona se prodala i osramotila svoju porodicu", rekao je Jabar.

Ženski nogomet bio je dozvoljen tokom Gaddafijevog režima, ali je bio manje timove i dvorane van pogleda javnosti. Nakon revolucije, reprezentaciji je dozvoljeno da igra u punom sastavu, ali se tako našla i na udaru ekstremista.

"Kažu nam da nismo dobre i plaše nas", kaže kapitenka reprezentacije, 25-godišnja Fadwa el-Bahi.

Trener reprezentacije, Emmad el-Fadeih, navodi kako žene ispunjavaju sva stroga pravila asocijacije, a to je da igraju obučene od glave do pete u plave trenirke. Većina nosi i hidžab. Tim je ispunio i pravila da samo neudate žene mogu putovati u Njemačku, a i to uz pismeno dopuštenje oca ili staratelja.

Strah od napada natjerao je članice tima da odbiju da se fotografišu za web-stranicu turnira. "Ne žele da im se prikazuju lica. Ove žene samo žele igrati nogomet", kaže Naziha Arebi, britansko-libijska rediteljica

El-Bahi, diplomirana geofizičarka, insistira kako Kur'an nigdje ne brani ženama da se bave sportom te da su i poslanik Muhamed i njegova supruga trčali zajedno i takmičili se jedno protiv drugog.

Čitav slučaj je skrenuo pažnju mnogih organizacija koje se bave ljudskim pravima, budući da se ne radi samo o nogometu, već i pravima žena uopće. Organizatori turnira naveli su kako će sačuvati mjesto za Libiju, ukoliko, nekim čudom, tim uspije doći.