Perfektan kraj
124

Leverkusen eurologom Xhake osvojio Kup Njemačke i duplu krunu u nezaboravnoj sezoni

H. H.
Detalji s utakmice između Bayer Leverkusena i Kaiserslauterna (Foto: EPA-EFE)
Detalji s utakmice između Bayer Leverkusena i Kaiserslauterna (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Bayer Leverkusena drugi put u historiji osvojili su Kup Njemačke nakon što su u finalu u Berlinu pobijedili drugoligaša Kaiserslautern rezultatom 1:0.

Leverskusen se tako okitio duplom krunom u domaćim takmičenjima nakon što je prethodno postao prvak, a malo je nedostajalo da kompletiraju "tripletu".

Ipak, u finalu Evropske lige poraženi su u srijedu od Atalante rezultatom 3:0, što je bio i jedini njihov poraz ove sezone i prvi nakon 51 uzastopne utakmice u svim takmičenjima.

U večerašnjem susretu, odlučio je eurogol Granite Xhake u 16. minuti kada je izvanrednim udarcem sa 20-ak metara postigao jedini gol na susretu koji je Apotekarima bio dovoljan za trijumf.

Gol pogledajte ovdje.

U 44. minuti Kossounou je dobio crveni karton u redovima novog prvaka Njemačke, ali ni to nije pomoglo Kaiserslauternu da izbjegne poraz.

Podsjetimo, Bayer Leverkusen je prije ove sezone pet puta bio vicešampion Njemačke, tri puta je poražen u finalu Kupa, te jednom u finalu Lige prvaka zbog čega su dobili neslavni nadimak Neverkusen.

U svojim vitrinama sada imaju četiri trofeja. Kup UEFA osvojen 1988. godine, Njemački kup iz 1993. godine, te šampionat i Kup iz ove sezone.