"Hat-trick" Argentinca
0

Leo Messi treći put uzastopno najbolji nogometaš svijeta

Sarajevo-x.com/Totalsport
Lionel Messi prima treću Zlatnu loptu (Foto: AFP)
Leo Messi: Najbolji treći put zaredom (Foto: AFP)
Argentinski internacionalac u redovima katalonskog diva Barcelone Lionel Messi treći put zaredom osvojio je FIFA-inu Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg nogometaša svijeta.

Messi je Zlatnu loptu za proteklu godinu osvojio u konkurenciji svog saigrača Xavija Hernandeza i napadača madridskog Reala Ronalda, što je ozvaničeno na svečanoj ceremoniji večeras u Cirihu.

Dosad je samo legendarnom Michelu Platiniju pošlo za rukom da triput zaredom osvoji Zlatnu loptu, i to od 1983. do 1985. godine. Messijev trener pep Guardiola proglašen je najboljim trenerom na svijetu u protekloj godini, u konkurenciji Sir Alexa Fergusona i Josea Mourinha.

Najbolja nogometašica svijeta u protekloj godini je Japanka Homare Sawa, koja je prošle godine predvodila japansku reprezentaciju do naslova svjetskih prvakinja na takmičenju na kojem je ponijela i epitet najbolje golgeterke (pet golova) i najbolje igračice. Nagrada za najboljeg trenera ženske ekipe otišla je u ruke selektora japanske reprezentacije Norija Sasakija.

Svečanoj dodjeli nagrada na gala-večeri u Cirihu nisu prisustvovali napadač Reala Ronaldo i njegov trener Jose Mourinho, zbog sutrašnje revanš utakmice Kupa kralja protiv Malage. Messi je slavio glasovima nacionalnih selektora, kapitena i novinara nakon godine u kojoj je odveo Barcelonu do naslova u španskom prvenstvu, Ligi prvaka, Svjetskom klupskom prvenstvu, te evropskom i španskom Superkupu zabivši pritom 53 gola.

Predsjedničku nagradu koja se dodjeljuje za izuzetna dostignuća u nogometu osvojio je Sir Alex Ferguson, a nagradu za fair-play Japanski nogometni savez zbog svoje reakcije nakon razarajućeg potresa i tsunamija koji su pogodili Japan. Nagradu koja nosi ime Ferenca Puskasa, a koja se dodijeljuje za najbolji gol 2011. godine ponio je napadač Santosa Neymar za "slalom" u utakmici protiv Flamenga koji je krenuo od centra u prvenstvenom meču.

Pobijedio je tako najtalentiraniji brazilski igrač današnjice u konkurenciji Lionela Messija (gol Arsenalu u osmini finala Lige prvaka) i Waynea Rooneyja (makazice u gradskom derbiju protiv Manchester Cityja). A, idealnu ekipu 2011. godine čine: Iker Casillas - Sergio Ramos, Gerard Pique, Nemanja Vidić, Daniel Alves - Andres Iniesta, Xavi, Xabi Alonso - Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Lionel Messi.