Uzvratni mečevi
24

Leipzig u 90. minuti izborio grupnu fazu Evropske lige, velika pobjeda Aničićeve Astane

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Kazahstanska Astana u kojoj igra bh. nogometaš Marin Aničić plasirala se u grupnu fazu Evropske lige pobjedom protiv APOEL-a, a puno teže od očekivanog u grupnu fazu plasirao se i njemački Leipzig koji je porazio Zoryju.

Astana je prvi meč izgubila rezultatom 0:1, a pogotkom Pedra Henriquea s bijele tačke u 16. minuti anulirali su prednost Kiprana. Pobjednik ovog meča odlučen je tek nakon penala, a treba reći da je bh. nogometaš Marin Aničić, koji je igrao svih 120 minuta, promašio penal u raspucavanju. Ipak, gosti su su pogodili samo jedan penal, promašili su čak četiri i to je glavni razlog zbog kojeg su ispali.

Škotski Rangers koji s klupe predvodi legendarni Steven Gerrard odigrao je 1:1 u Rusiji protiv Ufe te je izborio prolaz dalje, kao i kiparski AEK koji je s 3:0 porazio Trenčin.

Leipzig je na svom terenu nakon 0:0 u Ukrajini imao velike probleme protiv Zorye. Nijemci su u vodstvo stigli u 7. minuti kada Cunha pogađa za 1:0, ali Rafael u 35. minuti pogađa za 1:1. Šok domaćim navijačima priredio je Gordienko u 48. minuti kada pogađa za 2:1, da bi nadu domaćima vratio Augustin u 69. minuti.

Konačnih 3:2 i prolazak dalje Leipzigu je donio Forsberg koji je s klupe za rezervne igrače ušao u 59. minuti, a on je u samom finišu meča uspješno realizovao kazneni udarac.