Hram engleskog nogometa
5

Legendarni Wembley se prodaje za 700 miliona eura, legende se protive

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik i izvršni direktor Engleskog nogometnog saveza (FA) Greg Clarke i Martin Glenn pristali su prodati stadion Wembley pakistansko-američkom milijarderu Shahidu Khanu za 700 miliona eura, pišu otočki mediji.

Ponudu su prihvatili i članovi Glavnog odbora FA-a, ali konačna odluka bit će poznata nakon sjednice Vijeća FA-a, u kojem se nalazi 127 članova predstavnika klubova i lokalnih nogometnih organizacija.

Iako Vijeće nema ovlasti prihvatiti ili odbiti ponudu, Clarke je poručio kako će poštovati njihovu odluku i neće ulaziti u projekt bez njihova ''zelenog svjetla''.

Na kraju je potrebna i saglasnost vlade i Sport England, koji su pridonijeli s 120 miliona eura prilikom obnove Wembleyja, dok su ministrica sporta Tracey Crouch i predsjednik Sport England Nick Bitel još u julu načelno podržali prodaju.

"Prodaja stadiona Wembley, pregovaračka zaštita i predloženi plan ulaganja 700 miliona eura u nogometne objekte zajednice predstavljeni su na sastanku FA odbora. Sada će cijeli projekt biti predstavljen na Vijeću FA-a", kazao je glasnogovornik FA-a.

Inače, Khan je obećao Englezima da neće mijenjati ime stadiona, on će i dalje biti dom engleske reprezentacije, a na njemu će se i dalje igrati utakmice finala kupova i doigravanja.

Međutim, većina navijača i engleskih legendi protivi se prodaji Wembleya, a bivši nogometni reprezentativac Gary Neville je prodaju prozvao smiješnom.

"Novac za nogometne terene širom zemlje trebao bi doći od bogatih klubova ili od troškova za menadžere", kazao je Neville.