O svom sunardonjaku
5

Legendarni Stam o Van Dijku: U Holandiji ga veliki nisu htjeli, niko nije vjerovao u njega

F. Z.
Jaap Stam (Foto: EPA-EFE)
Jaap Stam (Foto: EPA-EFE)
Virgil van Dijk tijesno je poražen od Lionela Messija u izboru za najboljeg nogometaša svijeta 2019. godine, a njegov legendarni sunarodnjak Jaap Stam kaže kako niko u Holandiji nije očekivao da će postati jedan od najboljih na svijetu.

Stam koji je s Manchester Unitedom osvojio trostruku krunu 1999. godine i tri titule prvaka Engleske za isto toliko sezona provedenih na Old Traffordu sretan je što Van Dijk pruža fantastične partije u dresu Liverpoola.

"Sjajno je vidjeti još jednog holandskog štopera koji je dostigao te visine i koji se razvio na taj način, jer u Virgila na početku njegove karijere, kada je igrao u Holandiji za Groningen, niko nije vjerovao. Niko ga nije smatrao vrhunskim defanzivcem. Veliki klubovi u Holandiji nisu ga željeli kupiti i odlučio je da ide igrati za Celtic u Škotsku", rekao je Stam i nastavio:

"Njegov razvoj u tom klubu bio je sjajan, igrao je u drugoj ligi, vrlo teškoj za igrati. Igrao je protiv odličnih igrača i postajao sve bolji igrač. Mnogo pomaže sastav, odnosno igrači koje imate oko sebe. Potom je prešao u Premiership u Southampton. Opet, teška liga, bolja od Škotske, bolji igrači oko njega, bolji protivnici, a njegov razvoj tokom karijere je nevjerovatan i to vam govori nešto o njemu. Kakav je kao čovjek i kao igrač."

Van Dijk je postao ključni nogometaš i jedan od najvažnijih u velikim uspjesima Liverpoola u posljednje vrijeme. Od njegovog dolaska u januaru 2018. godine Liverpool na 49 od 113 utakmica nije primio pogodak. Mnogi su bili skeptični kada je Jurgen Klopp izdvojio 75 miliona funti za njega, ali sada je svima jasno da je to vrhunski potez Nijemca.

"Morate kao igrač u sebi imati to nešto kako biste se razvijali kroz karijeru. Morate učiti iz situacija u kojima se nalazite, a on je uradio upravo to. Sada je u Liverpoolu i to je veliki korak, veliki klub s mnogo kvalitetnih nogometaša. On je veliki lider u tom timu, ali i drugi nogometaši mu mnogo pomažu", rekao je Stam.