Riješena prva formalnost
21

Legendarni San Siro odlazi u historiju, Milan ozvaničio izgled novog spektakularnog stadiona

D. P.
Ovo je izgled novog stadiona Milana (Foto: AC Milan)
Ovo je izgled novog stadiona Milana (Foto: AC Milan)
Italijanski nogometni velikan Milan dobio je prvu dozvolu za izgradnju novog spektakularnog stadiona, čime će legendarni San Siro otići u historiju.

Stadion izgrađen 1925. godine nakon 100 godina odlazi u historiju. Tu su se slavile brojne titule, na njemu su igrali rivali Inter i Milan, a sada su Rossoneri potvrdili da je obavljen prvi formalni korak ka izgradnji novog stadiona.

Milan je predstavio prijedlog urbanističkog razvoja za lokaciju San Francesco, gdje će novi stadion biti izgrađen. Tako su se stekla prava za podnošenje cijelog projekta.

Cilj prijedloga stadiona je stvoriti značajnu vrijednost za cijeli lokalitet, od čega bi lokacija imala mnogo više koristi u odnosu na sadašnju situaciju.

Milan je objavio preliminarni izgled novog stadiona i potvrdio da će na razvoju planova raditi jedan od najprestižnijih svjetskih arhitektonskih studija pod nazivom Manica.

"Prije više od četiri godine krenuli smo u akciju da našem klubu damo jedan od najboljih stadiona na svijetu, koji će nas ispratiti u pobjedničku i održivu budućnost. Ovo predstavlja preliminarni korak u evoluciji ovog procesa, ali je još jedan dokaz za kontinurani rast Milana, kako na terenu, tako i van njega", rekao je predsjednik Rossonera Paolo Scaroni.

Manica neće dizajnirati samo nogometno igralište, već cijeli zabavni park i ostale prateće sadržaje. Kapacitet novog stadiona Milana bit će 70.000, što je za skoro 20.000 manje od aktuelnog San Sira, ali će biti neuporedivo moderniji.