Kamerunska ikona
230

Legendarni Samuel Eto'o zvanično završio svoju impresivnu karijeru

N. K.
Legendarni kamerunski napadač Samuel Eto'o (38) objavio je kako završava svoju zavidnu igračku karijeru.

Eto'o je nastupao za nogometne velikane Real Madrid, Barcelonu, Inter i Chelsea te je osvojio tri naslova klupskog prvaka Evrope s Barcelonom 2006. i 2009. te s Interom 2010. godine.

Prije 19 godina s Kamerunom je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Sydneyu, a sa svojom reprezentacijom osvojio je i dva naslova afričkog prvaka (2000. i 2002. godine). Ukupno je za Kamerun odigrao 118 utakmica i postigao 56 pogodaka.

Podsjetimo, Eto'o se prvo istakao u mlađim kategorijama akademije u Kamerunu, gdje su ga primijetili skauti Reala i sa samo 15 godina doveli u Madrid. Igrao je za omladinske selekcije Kraljeva, a već naredne godine i za prvi tim. Međutim, u Realu su smatrali kako mu treba iskustva pa su ga slali na posudbe u Leganes, Espanyol i Mallorcu, u koju je i definitivno otišao 2000. godine.

Nakon što je postigao sjajnih 48 golova za Mallorcu, 2004. godine prelazi u Barcelonu, gdje se i proslavio. Odigrao je gotovo 150 utakmica i postigao više od 100 pogodaka za katalonskog diva.

Prije deset godina je prešao u Inter, a potom je još igrao za Anzhi, Chelsea, Everton, Sampdoriju, Antalyaspor, Konyaspor i Qatar SC.