Globo Esporte
0

Legendarni Ronaldo završava karijeru krajem 2011.

Totalsport
Ronaldo
Ronaldo
Bivši napadač Intera, Real Madrida, Barcelone i Milana, a aktuelni nogometaš Corinthiansa, Brazilac Ronaldo (34), najavio je u razgovoru za Globo Esporte kraj svoje karijere.

"Moj je plan igrati do decembra 2011. godine i onda zaključiti karijeru. Učinit ću to ovdje u Corinthiansu", objasnio je nekad trostruki najbolji nogometaš svijeta u izboru FIFA-e (1996, 1997, 2002.), koji sa saopaulskim klubom dotad ima i važeći ugovor.

U redove Corinthiansa Ronaldo je stigao u decembru 2008. godine, te je po dolasku svojim golovima pomogao klubu da osvoji Brazilski kup 2009. Također, u brazilskom je prvenstvu prikazao dobre igre i postigao je 12 golova u 20 utakmica.

No, ove je godine Ronalda povrede bedrenog mišića od terena udaljila skoro pet mjeseci, a konstantna borba s kondicijom, viškom kilograma, kao i motivacijom, natjerale su 34-godišnjeg napadača da najavi skori kraj.

"Ova je godina za mene bila jako komplicirana zbog povreda. Moram navijačima Corinthiansa uzvratiti na povjerenju i ljubavi koju su mi pokazali. Igrati nogomet još godinu dana bit će teško za moje tijelo, ali moram to pružiti navijačima."

Dodatan motiv, priznaje Ronaldo, ostaje osvajanje Cope Libertadores (južnoameričke inačice Lige prvaka), jednog od rijetkih trofeja koji mu u karijeri nedostaje.

"Da, Copa Libertadores mi je velika opsesija."

Budući Corinthians trenutno u brazilskoj Seriji A zauzima drugo mjesto, vrlo vjerovatno će osigurati nastup u Copi sljedeće sezone, te će tako najbolji strijelac u povijesti svjetskih prvenstava (15 golova) dobiti priliku okončati karijeru na najbolji mogući način.