Dobri prijatelji
32

Legendarni Piksi: Wengera sam doveo u Japan, a kasnije me molio da dođem u Arsenal

Klix.ba
Stojković i Wenger (Foto: AFP)
Stojković i Wenger (Foto: AFP)
Jedan od najboljih nogometaša u historiji jugoslovenskog nogometa Dragan Stojković Piksi u razgovoru za engleski portal Goal otkrio je kako je odigrao ključnu ulogu 1995. godine u dolasku Arsena Wengera iz Monaca u Nagoyu.

"Sjećam se kad sam čuo da bi Wenger mogao postati trener Nagoye. Razgovarao sam s tadašnjim predsjednikom Nishigakijem i tehničkim direktorom Sogamijem, koji me je pitao poznajem li Wengera. Zanimljivo, nisu mu izgovorili ime, a i prezime su krivo izgovarali. Nisam odmah shvatio o kome govore i pitao sam ih da ponove jer su govorili nešto poput 'Vengela'. Kako i dalje nisam razumio o komu je tačno riječ, zamolio sam ih da ime tog čovjeka napišu na papir kako bih napokon shvatio o kome se radi. Kad sam vidio o komu je riječ, oči su mi se raširile i uzbuđeno sam ih pitao: 'Imate priliku dovesti tog trenera u Nagoyu?' Kad su mi odgovorili potvrdno, moj odgovor je bio: 'Napravite to, ali odmah, ne gubite vrijeme i ne čekajte ni sekunde. Samo ga dovedite", ispričao je Stojković, kojeg je Wenger trenira u Nagoyi dvije sezone.

Stojković je otkrio i kako je bio blizu prelaska u Arsenal te kako mu je Wenger dao najveći kompliment u životu kad mu je 1996. rekao da je među najbolja tri igrača s kojima je radio.

''Kad je otišao u Arsenal, zvao me da mu se pridružim. Naravno da sam o tome razmišljao, bila je to životna prilika, ali sam morao odbiti iz jednog jednostavnog razloga. Tačnije, zbog dva razloga. Djeca su mi u Japanu išla u školu i uživala su tamo živjeti, a ja sam se osjećao ugodno jer sam bio prva zvijezda lige. Kad sam ga odbio, zahvalio mi je na iskrenosti. Poželio mi je sreću i rekao mi da sam među tri najbolja igrača koje je do tada trenirao. Pitao sam ko su ostala dvojica. Kazao je da su to George Weah i Glen Hoddle. Zatim sam ga pitao ko je po njemu ipak broj jedna. Tu se diplomatski izvukao. Rekao mi je: 'Teško je to reći, ali ti si svakako među trojicom najboljih.' Bio je to najveći kompliment koji sam dobio u životu. Naravno da mi je s profesionalne strane žao što se nisam pridružio Arsenalu. Wenger mi je rekao kako bi volio da Bergkamp, Viera i ja budemo vezni red. Ipak, odbio sam. Da mi djeci u Japanu nije počela škola, sigurno bih otišao u London.", istakao je Stojković.

Za kraj razgovora Piksi je rekao kako je savjetovao Wengera, koji će ovog ljeta nakon 22 godine napustiti klupu Arsenala, da se najprije odmori od svega i putuje svijetom.