Protiv povratka
2

Legendarni Nijemac ne želi Kroosa u reprezentaciji: Imao je svoje vrijeme

N. M.
Foto: br.de / Montaža
Foto: br.de / Montaža
Njemački mediji nedavno su najavili povratak Tonija Kroosa u nogometnu reprezentaciju, a legendarni golman Bayerna Sepp Maier protiv je takve opcije.
Kroos se od Elfa oprostio nakon Evropskog prvenstva 2021. godine i ispadanja u osmini finala od Engleske, a sada je navodno izrazio želju za povratkom kako bi ga njegova djeca gledala kako igra u dresu Njemačke.

Sedamdesetdevetogodišnji Maier je protiv toga jer smatra da Nijemci imaju mnogo drugih talentovanih igrača na Kroosovoj poziciji.

"Ne bih vratio Kroosa. Mislim da nije dobro da ponovno zaigra za reprezentaciju. Imao je svoje vrijeme, a sada na njegovoj poziciji imamo mnogo drugih talentovanih igrača koji mogu pomoći ekipi. To je popularna tema za medije, ali ne bih ponovno pozivao Kroosa. To ne znači da nije veliki igrač i da nije napravio ništa za njemački nogomet", rekao je Maier.

Istakao je i da će Euro 2024 biti jako važan za selektora Njemačke Juliana Nagelsmanna.

"Imam pomiješane osjećaje o domaćem Evropskom prvenstvu. Naravno, ovo je nešto vrlo posebno. Bit će to vrlo važan turnir, posebno za Juliana Nagelsmanna. Sve može dobiti, ali sve može i izgubiti. Jedno je jasno - tim se mora poboljšati. S igrama kakve smo nedavno imali protiv Turske i Austrije, nećemo preživjeti grupnu fazu. U tom slučaju bi jako podbacili, ali pokušavam biti optimističan i misliti pozitivno. Što se bude više približavalo Evropsko prvenstvo, to će u Njemačkoj biti sve veća euforija. Bit će slično kao i 2006", smatra Maier.

Maier je kompletnu svoju karijeru proveo u Bayernu, za koji je branio od 1960. do 1980. godine, a za to vrijeme je nastupio 706 puta.

Evropsko prvenstvo igra se od 14 juna do 14. jula u Njemačkoj, a Elf je smješten u grupu A sa Škotskom, Mađarskom i Švicarskom.