Nogomet
6

Legendarni Kazuyoshi Miura postao najstariji aktivni nogometaš ikada

Piše: E. B.
Miura: Ušao u šestu deceniju života (Foto: AFP)
Miura: Ušao u šestu deceniju života (Foto: AFP)
Legendarni japanski napadač Kazuyoshi Miura postao je najstariji aktivni nogometaš ikada.

Nekadašnji japanski reprezentativac, koji je 1999. godine igrao za zagrebački Dinamo (tadašnju Croatiju) i mnogi su mu predviđali brzi završetak karijere s obzirom da je tada imao 32 godine, je u nedjelju u 2. kolu japanske 2. lige na gostovanju njegove Yokohame FC kod V-Varen Nagasakija nastupio sa 50 godina i 7 dana i na taj način oborio rekord legednarnog Engleza Stanleyja Matthewsa.

Matthews je posljednju utakmicu u karijeri odigrao za Stoke City protiv Fulhama 1965. godine sa 50 godina i 5 dana.

Miura iz vremena kad je nosio dres Dinama (Foto: EPA)
Miura iz vremena kad je nosio dres Dinama (Foto: EPA)

Miura je poslije utakmice u kojoj je igrao prve 54 minute kratko izjavio:

"Možda sam postao igrač s najdužim stažem, ali nikada ne mogu nadmašiti njegovu statistiku niti imati karijeru kakvu je on imao", rekao je Miuta.

U dresu japanske reprezentacije tokom deset godina (1990.-2000.) nastupio je 89 puta postigavši 55 pogodaka. Postao je prvi Japanac koji je osvojio nagradu za najboljeg igrača Azije 1993. godine.

Pred popularnim Kazuom je još jedan rekord - postati najstariji strijelac ikada. On je svoj posljednji pogodak postigao 7. avgusta kada je imao 49 godina i 163 dana.

Rekorder je Velšanin Billy Meredith koji je pogodio za Manchester City protiv Brightona u FA Cupu u februaru 1924. godine kada je imao 49 godina i 208 dana.