Nogomet
12

Legendarni Gerd Müller obolio od Alzheimerove bolesti

Klix.ba
Popularni Bombarder iz Njemačke Gerd Müller obolio je od Alzheimerove bolesti, a vijest je objavljena na stranici Bayerna iz Minhena.

Müller će narednog mjeseca napuniti 70 godina i jedan je od najvećih napadača u historiji fudbala. Za selekciju nekadašnje Zapadne Njemačke je postigao 68 pogodaka u 62 nastupa, dok je u klupskoj karijeri postigao više od 650 golova.

Legendarni napadač boluje od Alzheimerove bolesti koja je neizlječiva bolest mozga i može uzrokovati smrt. Svojim napredovanjem dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika.

"Jedan je od najvećih u historiji svjetskog fudbala", kazao je predsjednik bavarskog kluba Karl-Heinz Rummenigge, te dodao: "Vjerovatno više nikada neće biti golgetera kakav je Gerd. Uprkos svim njegovim uspjesima, on je uvijek bio skroman, što me impresioniralo".

Müller je nakon završetka fudbalske karijere zaplovio u trenerske vode, ali u omladinskim kategorijama. Pod njegovom palicom, fudbalsku abecedu učili su Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger i Thomas Muller, što dovoljno govori o njegovoj veličini.