Prvak svijeta 1998.
28

Legendarni Francuz: Messi nije čudovište kao Ronaldo, ostalo mu je još godina ili dvije

F. Z.
Lionel Messi (Foto: EPA-EFE)
Lionel Messi (Foto: EPA-EFE)
Strijelac trećeg pogotka u finalu Svjetskog prvenstva 1998. godine u kojem je Francuska slavila protiv Brazila (3:0) Emmanuel Petit vjeruje kako je kraj Lionela Messija jako blizu i da su mu ostale jedna ili dvije sezone na vrhunskom nivou.

Petit koji je nosio dres velikana iz Katalonije u sezoni 2000/2001., a u koji je stigao nakon tri sezone provedene u Arsenalu smatra da Messi nije stvoren za engleski Premiership.

"Mislim da nije stvoren za intenzitet engleskog Premiershipa. Ne voli da ga pritišću i da ga udaraju. U Španiji je zaštićen. Sigurno da bi bilo zadovoljstvo za navijače u Engleskoj da ga vide, ali ja ne znam zašto bi klub poput Manchester Cityja kupio Messija koji ima 33 godine. Trebali su to napraviti ranije", rekao je Petit, a potom je uporedio Argentinca sa Cristianom Ronaldom:

"Messi nije Ronaldo. Fizički oni nisu ista mašina. Ronaldo je čudovište, a 32-godišnji Messi ima još godinu ili dvije za igru na vrhunskom nivou. Čak i to što igra s velikim igračima u Barceloni neće mu pomoći da ima istu vještinu, brzinu i dribling kao nekada. Siguran sam da je svjestan kako je kraj blizu", rekao je Petit.

Emmanuel Petit i Thierry Henry
Emmanuel Petit i Thierry Henry

Petit je u Premiershipu igrao šest sezona. Od 1997. do 2000. nosio je dres Arsenala, a nakon jedne sezone u Barceloni prešao je u Chelsea u kojem je ostao do 2004. godine. Za reprezentaciju Francuske odigrao je 63 utakmice.