Neobičan duel
40

Legendarni Figo učestvovao u utakmici za Guinnessa i postigao gol u bestežinskom stanju

E. B.
Legendarni portugalski nogometaš Luis Figo je učestvovao u utakmici kakva nikada prije nije odigrana i koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.

Nekadašnji najbolji igrač svijeta je učestvovao u akciji Mastercarda, te je sa timom nogometaša s Bliskog istoka, iz Evrope i Latinske Amerike ušao u Guinnessovu knjigu rekorda u kategoriji "Nogometna utakmica odigrana na najvišoj nadmorskoj visini na paraboličnom letu".

Figo i društvo su odigrali utakmicu u avionu Air Zero G koji astronauti NASA-e koriste za simulaciju bestežinskog stanja, a kako su se snašli u uslovima koje nemaju na tlu možete pogledati u videu.

Utakmica je odigrana na improvizovanom terenu u avionu od 75 kvadratnih metara na nadmorskoj visini od 6166,1 metar u bestežinskom stanju, a Figo je postigao jedan pogodak u pobjedi njegove ekipe rezultatom 2:1.

"Nogomet nadilazi granice i ujedinjuje ljude širom svijeta. Igrao sam na stadionima gdje atmosfera izaziva emocije koje se prožimaju kulturama i nacionalnostima, a ovo je potpuno isto iskustvo koje sam doživio igrajući ovu prekrasnu igru na 6.000 metara iznad zemlje sa skupinom neustrašivih nogometnih fanatika koji su svoju strast prema sportu podigli do neviđenih visina", poručio je Figo.