"Teško se nositi s njima"
6

Legendarni engleski sudija naveo pet najtežih nogometaša, iznenadit će vas ime najvećeg provokatora

K. H.
Mark Clattenburg
Mark Clattenburg
Bivši engleski sudija Mark Clattenburg otkriva s kojih pet nogometaša mu se tokom karijere bilo najteže nositi, a sve nabrojane ukratko je objasnio i rekao šta ih je činilo "posebnim".

Clattenburg je sudio u Premiershipu od 2004. do 2017. godine i bio je jedan od najistaknutijih sudija svoje generacije, a sudio je finale Evropskog prvenstva 2016. godine te finale Lige prvaka u istoj godini.

Nakon kraja karijere, često govori o zanimljivim situacijama koje su obilježile njegov put, a sada je otkrio pet imena s kojima mu se bilo najteže nositi.

"Jens Lehmann, smatrao sam ga veoma teškom osobom, uvijek je bio 'težak' i žalio se zbog igrača koji su mu gazili po prstima u kaznenom prostoru. Kada je korner, a neki igrač ga malo dodirne, on bi odmah napravio frku i svađao se sa sudijiom", kaže Clattenburg pa nastavlja:

"Rio Ferdinand. Teško je bilo suditi tokom ere Alexa Fergusona, jer je uvijek pokušavao igrati psihološke igre. Pokušao se uvući pod kožu, vjerovatno kako bi sljedeća odluka bila u njegovu korist. Rio je s tim u vezi bio jako težak igrač, uvijek je dolazi ispred mene i tražio neka objašnjenja."

Dalje je spomenuo portugalskog igrača Pepea, a posebno se prisjetio detalja iz finala Lige prvaka 2016. godine.

"Imao sam sukob s Pepeom u finalu Lige prvaka. On je tip koji je uvijek bio težak, pokušavao je uvijek isprovocirati napadače kako bi dobili crveni karton, što nije sjajna stvar kada pokušavate suditi nogometnu utakmicu", prisjeća se Clattenburg pa nastavlja:

"Roy Keane, uvijek je bio težak i nikada mu nisi mogao 'vjerovati'. Pogledajte primjer Alf-Ingea Haalanda, nikada nisi znao šta će naredno uraditi."

Za kraj, rekao je i za kojeg igrača smatra da je bio najgori, a riječ je o Craigu Bellamyju, koji je tokom karijere igrao za Liverpool, Manchester City, Blackburg.

"Potpuno nepristojan, iritantan... Najgori, a to sam mislio godinama, bio je upravo Bellamy. Bio je često bezobrazan i nije bilo važno ono što mu kažeš. Griješio sam protiv njega, ali ono što on govori je neprihvatljivo", dodao je ovaj poznati engleski arbitar.

Za kraj je rekao kako je uvijek pokušavao imati dobar odnos sa igračima, a posebno je izdvojio Thierryja Henryja i Cristiana Ronalda.

"Ponašao sam se prema njima kao prema svima drugima i to je vjerovatno razlog zašto sam imao topao odnos s mnogim velikim igračima, posebno s ljudima poput Ronalda", rekao je Clattenburg.

Nakon što je napustio engleski Premiership 2017. godine, Englez je postao šef suđenja u Saudijskoj Arabiji, zatim u Kini, Grčkoj i Egiptu.