Zanimljivo razmišljanje
0

Legendarni engleski nogometaš želi promijeniti pravilo koje favorizuje domaćina u nokaut fazi

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Proslavljeni engleski nogometni reprezentativac Gary Lineker je u razgovoru za tamošnje medije govorio o ukidanju produžetaka u nokaut fazama nogometnih takmičenja.

Kao razlog je naveo to što domaća ekipa ima prednost u revanš susretima koji odu u dodatnih 30 minuta te je zbog toga predložio jednostavno rješenje.

Legenda engleskog nogometa smatra da je najbolje da se produžeci ne igraju nikako već da se automatski pređe na izvođenje penala.

"Godinama sam se zalagao za ukidanje gola u gostima, a kada je to konačno došlo na red, dobio sam mnogo poruka od ljudi koji su pohvalno govorili o ovome. Jedina stvar koja bi se trebala riješiti i to samo zbog podjednakih šansi za obje ekipe jeste da se produžeci ne bi trebali igrati ukoliko je rezultat izjednačen poslije dvije utakmice. Mislim da bi se trebalo ići na izvođenje jedanaesteraca", rekao je Lineker i dodao:

"U produžecima domaća ekipa ima prednost budući da igra pred svojim navijačima što se ne smije zanemariti. Uzmimo za primjer Arsenal, ukoliko remiziraju s Bayernom na Allianz Areni onda će Bavarci imati pola sata pred svojim navijačima da se plasiraju u polufinale što mi se ne čini kao fer i pošteno. Žrijeb od četvrtfinala je otvoren što znači da čista sreća odlučuje ko će igrati revanš kod kuće te se zbog toga zalažem za ukidanje produžetaka i automatski prelazak na izvođenje jedanaesteraca. Svi vole gledati izvođenje penala".

Lineker je tokom karijere igrao za Leicester, Everton, Barcelonu, Tottenham te Nagoyu gdje je završio svoju karijeru.

Za reprezentaciju Engleske je odigrao 80 utakmica i postigao 48 golova, a trenutno radi kao tv komentator za poznate engleske tv kuće.