Ponosan na selektora
376

Legendarni Ćiro za Klix.ba: Znao sam da će Prosinečki afirmisati reprezentaciju BiH

Piše: K. Hadžić
Miroslav Ćiro Blažević (Foto: F. K./Klix.ba)
Miroslav Ćiro Blažević (Foto: F. K./Klix.ba)
Bivši selektor nogometne reprezentacije BiH, legendarni Miroslav Ćiro Blažević u razgovoru za portal Klix.ba čestitao je Zmajevima i Robertu Prosinečkom na plasmanu u play-off UEFA-ine Lige nacija rekavši kako je reprezentacija BiH u najkraćem roku doživjela punu afirmaciju pod vodstvom novog selektora.

Zmajevi su u četvrtak remizirali protiv Austrije u susretu 5. kola grupne faze UEFA-ine Lige nacija, što im je donijelo prvo mjesto u grupi, promociju u Ligu A i plasman u play-off, gdje će, ukoliko to kroz kvalifikacije ne uspiju, imati priliku da razigravaju za plasman na smotru najboljih Starog kontinenta.

Legendarni Ćiro čestitao je reprezentaciji BiH na velikom uspjehu, a rekao je da je još od prvog dana kada je Prosinečki imenovan za novog selektora znao da će ostvariti ovakav rezultat. Prema njegovim riječima, Zmajevi su u najkraćem mogućem periodu doživjeli punu afirmaciju.

"Čestitam od sveg srca nogometnoj reprezentaciji BiH. Ja sam i prije znao da će se ovo desiti, još od onog dana kada je Robert Prosinečki imenovan za novog selektora. Znao sam da će reprezentacija BiH doživjeti svoju punu afirmaciju u najskorije vrijeme. Pa, pogledajte samo rezultat kakav je napravio, pogledajte seriju rezultata, to niko od nas nije uspio i sve to je potvrda onoga što sam ja znao o njemu, a to je da je on izvanredan trener. Ponavljam još jednom, izvanredan trener!", kazao je Blažević za Klix.ba

Remi u Austriji je dokaz moći

Bivši selektor Zmajeva rekao je da je teško govoriti o tome šta će se u budućnosti s reprezentacijom desiti, ali da je bitno shvatiti kakav uspjeh je sada napravljen te da ima još puno prostora za napredak.

"Već sada je reprezentacija BiH ostvarila dobar rezultat, a teško je govoriti o tome šta će se u budućnosti desiti. Koji 'šarlatan' može predvidjeti šta nogomet donosi. Napravljen je rezultat koji je malo ko očekivao, a rezultat iz Austrije, gdje također nije dozvolio da bude poražen, je dokaz jedne moćne ekipe i jednog velikog trenera koji ih vodi. Jedno je sigurno, BiH ima još puno prostora za napredak", smatra Ćiro.

Blažević je rekao da je ovaj rezultat izuzetno važan za budućnost bh. nogometa i da on budi vjeru te vraća entuzijazam među navijače.

"Naravno da je ovo važno za bh. nogomet, rezultat je uvijek važan i neću ja otkriti Ameriku ako kažem da rezultat budi vjeru i vraća entuzijazam", rekao je bivši selektor BiH.

Ponosan na reprezentaciju Hrvatske i Zlatka Dalića

Ćiro je u četvrtak bio na utakmici između Hrvatske i Španije koju su Vatreni pogotkom u 93. minuti riješili u svoju korist, a kako kaže, ponosan je na ono što Zlatko Dalić čini kao selektor viceprvaka svijeta.

"Hrvatska je imala jednu izuzetno dobru predstavu protiv Španije, vođenu s jednim velikim strategom, što Zlatko Dalić zaista jeste. Veoma sam ponosan na njega, on je adaptirao jedinu koncepciju koja je bila svrsishodna u ovoj situaciji. Mogu im poželjeti samo da im ova pobjeda bude jedan moral više kako bi nastavili igrati kao do sada", rekao je za kraj Blažević.

Nogometnu reprezentaciju BiH u nedjelju očekuje prijateljski susret protiv Španije, što će biti posljednji meč za 2018. godinu, dok će Hrvatska na kultnom Wembleyju igrati odlučujući meč protiv Engleske u kojem uz eventualnu pobjedu može biti pobjednik svoje grupe.