Slučajno otkrio
19

Legenda Premiershipa sve vrijeme igrala s tumorom na mozgu: Mogao sam biti bolji igrač

N. K.
Matteo u duelu s Rivaldom (Foto: EPA-EFE)
Matteo u duelu s Rivaldom (Foto: EPA-EFE)
Polivalentni defanzivac Dominic Matteo bio je jedan od prepoznatljivijih igrača 90-ih godina i na početku novog milenija kada je igrao za Liverpool i Leeds United, a karijeru je završio 2009. godine.
Njegov posljednji klub u karijeri bio je Stoke City, a 10 godina nakon toga morao je na operaciju tumora na mozgu.
Sve je počelo glavoboljama, potom su pretrage otkrile ono najgore pa je na kraju išao na operaciju koja je trajala 10 sati.

Liječnici su uspjeli odstraniti više od 90 posto tumora koji je bio prisutan na mozgu još od djetinjstva, ali je otkriven tek 2019. nakon što se počeo agresivnije razvijati.

"Igrao sam cijelu karijeru s tumorom na mozgu. Da ga nije bilo, vjerovatno bih bio bolji nogometaš. Oporavak nakon operacije bio je težak. Morao sam ponovo učiti stvari koje se uče u vrtiću. Ne samo to, morao sam učiti i govoriti ispravno, a potom pisati, crtati, čitati... Bilo me je sram. Bio sam veoma frustriran. Mučio sam se, bilo je prilično bizarno", ispričao je Matteo koji je nogomet profesionalno igrao čak 17 godina te je upisao čak 300 nastupa u Premiershipu.

Danas radi kao motivacijski govornik zajedno sa suprugom koja mu je pomogla da prođe mukotrpan oporavak od operacije, a svakih šest mjeseci mora se javljati na preglede kako bi tumor bio pod kontrolom.